LJUDI, DA LI JE OVO MOGUĆE?! Evo koliko je STAR Zdravko Čolić!
Čolić, Foto: Dragan Kadić

AUUU

LJUDI, DA LI JE OVO MOGUĆE?! Evo koliko je STAR Zdravko Čolić!

Objavio je 15 studijskih albuma u periodu od 1975. do 2017. godine

Objavljeno: 13:27h

Zdravko Čolić poznat i kao Čola,jugoslovenski je i srpski pevač pop muzike. Opisivan je kao „srpski Tom Džouns”, a popularan je na celoj teritoriji bivše Jugoslavije.

Prvi javni nastup imao je sasvim slučajno, na takmičenju pevača amatera 29. novembra 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog, gde je otpevavši pesmu Bitlsa osvojio nagradu publike.

U prvom delu svoje karijere (1968—1972) bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi Ambasadori i Korni grupe. Zvaničnu solo karijeru započeo je 15. aprila 1972. godine, kada je snimio svoju prvu pesmu — Sinoć nisi bila tu.

Objavio je 15 studijskih albuma u periodu od 1975. do 2017. godine.

Predstavljao je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1973, pesmom Gori vatra.

Zdravko Čolić je rođen 30. maja 1951. godine u Sarajevu. Otac Vladimir mu je bio oficir u policiji, a majka Stana domaćica. Porodica Čolić vodi poreklo iz hercegovačkog sela Vlahovići. Bio je golman u juniorskom pogonu sarajevskog FK Željezničar, ali je kasnije počeo da trenira atletiku i na jednom takmičenju osvojio drugo mesto iza tadašnjeg reprezentativca Nenada Stekića. Međutim, odustao je pošto više nije postizao značajnije rezultate.

1 / 8 Foto: Damir Dervišagić

Čolić je bio talentovan za recitovanje i glumu, pa je primljen u Pionirsko pozorište gde je učestvovao u predstavama Dečaci Pavlove ulice i Kekec i Mojca. Muzikom se u to vreme bavio iz hobija; išao je u muzičku školu i učio je da svira gitaru. Sa drugom Bracom Isovićem je svirao za prijatelje u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet „Čola i Isa sa Grbavice”. U drugom razredu gimnazije, sa prijateljem je otišao da provede praznike u očevoj vikendici u Baošićima; na predlog prijatelja Čolić se prijavio za takmičenje pevača amatera u Bijeloj. Izveo je pesmu Bitlsa Lady Madonna i osvojio drugo mesto i svoj prvi pevački honorar.

Od svoje rane mladosti postaje član Saveza komunista Jugoslavije i Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, a kasnije biva iščlanjen iz pomenutih društveno-političkih organizacija zbog učestalog nepojavljivanja i neaktivnosti na partijskim sastancima i skupovima.

Zdravko Čolić krajem ’80-ih godina definitivno prelazi da živi u Beograd. Izbijanjem rata na području bivše BiH, 1992. godine, Zdravko u Beograd prebacuje i svoje roditelje — oca Vladimira i majku Stanu. U Beogradu mu takođe živi i brat Dragan sa svojom porodicom.

Sredinom ’90-ih godina Zdravko se krstio u Sabornoj crkvi u Beogradu, a poznato je da je i veliki vernik i dobrotvor. Novčanim prilozima pomaže Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i razne humanitarne akcije. Zdravko je veliki pacifista; nastupao je dva puta tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine. Pevao je na Brankovom mostu u Beogradu kao i na Trgu republike, zajedno sa Đorđem Balaševićem i mnogim srpskim i svetskim umetnicima koji su tada dali svoj glas podrške srpskom narodu u neravnopravnom ratu sa NATO-om.

Svojom dugogodišnjom devojkom Aleksandrom (1964), profesorkom geografije, oženio se 1. maja 2001. godine. Sa njom ima i dve ćerke: Unu i Laru. Svoj privatni život je uspeo da sačuva od javnosti, vodeći ga mirno i povučeno bez ikakvih skandala.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.