BESNI STE I NERVOZNI KAD STE GLADNI? Stručnjaci otkrili UZROK, neće vam biti svejedno!
Glad, Foto: Profimedia

ovo niste znali

BESNI STE I NERVOZNI KAD STE GLADNI? Stručnjaci otkrili UZROK, neće vam biti svejedno!

Besni ste i nervozni kad ste gladni? Stručnjaci objasnili zašto se to događa.

Objavljeno:

Želudac vas boli, vrti vam se i telo vam je posve iscrpljeno. Ne samo da se radi o neugodnom osećaju, već to može dovesti do prejedanja namirnicama slabije nutritivne vrednosti.

Kada je želudac prazan, oslobađa grelin, hormon gladi. Grelin se proizvodi u crevima kao reakcija na standardni raspored obroka te na sam pogled ili miris hrane, a funkcioniše tako da signalizira mozgu da telu treba više energije ili hrane.

Vaši se nivoi dopamina smanjuju

Uloga grelina u kontroli centra za nagrađivanje mozga prilično je moćna i mogla bi biti jedan od pokazatelja koji pridonose iscrpljenosti dok ste gladni. Prema studiji objavljenoj u časopisu Neuropharmacology, kad su istraživači stimulisali miševe sistemskim grelinom, ali im zapravo nisu dali nikakvu hranu, nivo dopamina u njihovom mozgu se smanjila.

Budući da je dopamin neuroprijenosnik koji pomaže u poboljšanju mentalnih funkcija i koncentracije, i mala promena njegovog nivoa može uticati na sposobnost koncentracije. Nadalje, ovaj neuroprenosnik je takođe zadužen za držanje emocija pod kontrolom, stoga ćete se lakše razljutiti usled naleta gladi.

Isti gen kontroliše glad i bes

Drugi razlog zašto ste besni kad ste gladni takođe je vezan za hormon gladi. Nakon što se grelin proizvede u crevima i otputuje do mozga, mozak tada nalaže oslobađanje drugog hormona zvanog neuropeptid Y, koji potiče apetit.

glad, frižider, Glad, Frižider
foto: Profimedia

Prema studiji objavljenoj u časopisu Biological Psychiatry, ljudi s visokim nioima neuropeptida Y u likvoru bili su agresivniji i impulzivniji.

Mozgu nedostaje hrane

25 posto energije koju unesete hranom koristi se samo za vaš mozak. Dakle, kad vam padne šećer u krvi, možete osetiti nedostatak mentalne oštrine, prenosi Index.

Nivoi hormona stresa se povećavaju

Ako razina šećera u krvi padne, mozak će to percipirati kao situaciju opasnu po život. Potom će dati upute organima da počnu sintetizirati i oslobađati hormone koji će podstaknuti rast šećera u krvi.

Ovaj učinak, nazvan proturegulacijski odgovor glukoze, uzrokuje da vaše telo poveća proizvodnju hormona koji mogu signalizovati pretvaranje pohranjenog glikogena u glukozu, poput hormona glukagona, ali i nekoliko vrsta hormona stresa. Ti se hormoni stresa oslobađaju u svim vrstama stresnih situacija, ne samo kad ste gladni, piše Eat This, Not That.

(EspresoBuka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.