ŠTA JE OPASNIJE BATAT ILI OBIČAN KROMPIR? Stručnjaci tvrde samo JEDNO
Batat, Foto: Printscreen

ŠTA MISLITE?

ŠTA JE OPASNIJE BATAT ILI OBIČAN KROMPIR? Stručnjaci tvrde samo JEDNO

Sladak narandžasti koren koji po ukusu podseća na bundevu izuzetno je koristan za ljudsko zdravlje. Jestivo je i lišće kao salata ili zamena za spanać

Objavljeno:

Sladak narandžasti koren koji po ukusu podseća na bundevu izuzetno je koristan za ljudsko zdravlje. Jestivo je i lišće kao salata ili zamena za spanać

Posle kukuruza, pšenice i pirinča krompir je najrasprostranjenija namirnica na svetu. Koristi se na različite načine širom sveta, a često je i na trpezi prosečnih Srba.

Pored običnog sve češće se koristi i batat slatkasti krompir koji je izuzetno koristan za ljudsko zdravlje o čemu svedoče brojne stručne studije. Ovo povrće u pojedinim delovima sveta jede se već 5.000 godina.

Osim korena kod batata se jede i lišće kao salata

Donet iz Južne Amerike

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Za razliku od običnog krompira gde se jede samo krtola kod batata se osim korena za jelo koristi i mlado lišće najčešće u salati ili kao zamena za spanać. Ovo povrće ima vretenast koren narandžaste boje kad se oljušti i po ukusu podseća na bundevu.

Batat potiče iz Srednje i Južne Amerike može biti u beloj, žutoj, narandžastoj i ljubičastoj boji. U Evropu je donet oko 1850. zbog nestašice običnog krompira u Nemačkoj. Vremenom se proširio po Francuskoj, a danas je u Andaluziji potpuno zamenio običan krompir.

Batat je toliko zdrav da se preporučuje čak i bebama

Za ishranu beba

Prema brojnim istraživanjima, batat je izuzetno zdrav i preporučuje se za ishranu beba i pre prve godine života. Bogat je mineralima kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem, vitaminima A, B, C, E kao i biljnim vlaknima neophodnim za pravilno funkcionisanje organa za varenje.

Za razliku od običnog krompira, batat je bogat betakarotenom (otud narandžasta boja) koji je poznati antioksidans. U umerenim količinama preporučuje se dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa koji osugurava sporiju apsorciju glukoze.

Batat štiti organizam od srčanih problema, začepljena krvnih sudova, dobar je za funcionisanje mozga i probave, a preporučuje se osobama sa povećanom masnoćom u krvi i žuči.

Može da se priprema na različite načine pa i kao nadev za slatke poslastice

Kako se priprema?

Batat se može pripremati kao i svaki drugi krompir - peći (preporučeno je sa korom) pržiti, kao pire, a vrlo je ukusan grilovan. Kuvanje se ne preporučuje da ne bi izgubio svoja svojstva, već da se sprema na pari. Može da se koristi u slanim jelima, ali se ne dodaje so da ne bi izgubio svoj slatkas ukus koji mu daju brojni minerali. Može da se upotrebljava i kao nadev za razne vrste pita, štrudli…

Batat spada u hranu koja nije visoko kontaminirana pesticidima, pa se preporučuje ljudima koji koriste organsku ishranu. Prilikom kupovine treba voditi računa da je svež i izbegavati one komade koji po sebi imaju braon ili mekane tačke i plavičaste krugove.

Ne sme se čuvati na hladnom mestu, nikako u frižideru, jer tada truli već mu više odgovaraju tamne, suve i ne previše hladne prostorije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.