DA LI BISTE ISKEŠIRALI 5.000 EVRA ZA OVO? Radmila koja ih proizvodi otkrila zbog čega je CENA PAPRENA
Foto: Profimedia

USUDITE SE

DA LI BISTE ISKEŠIRALI 5.000 EVRA ZA OVO? Radmila koja ih proizvodi otkrila zbog čega je CENA PAPRENA

Početkom proleća počinje sezona lova, odnosno traženja i branja tartufa u Istri, koja traje sve do kraja kalendarske godine. Dakle, dok crni, a tamo se "izlovljavaju" tri vrste, raste u šumi celu godinu, onaj vredniji, beli, čija je cena lani dostizala 4.000-5.000 evra po kilogramu, raste samo od jeseni do kraja godine.

Objavljeno: 09:20h

Porodica Radmile Karlić iz hrvatskog sela Paladini se preradom ovih vrednih gljiva, uz organizirano traženje za turističke grupe, bave već 15 godina, pa danas imaju dobro uhodan posao sa čak 500 restorana širom sveta. Iza uređene degustacione sale stoji pogon sa 12 zaposlenih od prerade, restorana do lovaca na iste, pa još pet do šest sezonskih radnika, objavio je Agroklub.

Od čega zavisi cena tartufa

Cena svežeg crnog tartufa kreće se trenutno oko 700 evra. U letnjem periodu cena mu padne na 200-300, a u zimskom naraste na čak 1.000 evra po kilogramu. To u prvom redu zavisi ima li ih u ponudi u Italiji, ističe sagovornica, koja je i velika zaljubljenica u tartufe jer je to veže za višesatni boravak u prirodi, a i podiže adrenalin, prenosi Kurir.

"Radi se o iskonskom lovu, jer nikada ne znate na šta ćete i gde naići, ali skoro uvek nešto nađemo", otkriva ona.

Belom tartufu odgovara više kiselije zemljište, dok crni obitavaju u okolnim brežuljcima hrastove šume, nedaleko od njihovog sela, gde prevladava više ocedno tlo. Mikroklimatska ravnoteža vrlo je važna, a bitno je da u maju padnu dovoljne količine kiše.

Kada tartuf, koji živi u simbiozi sa korenom stabla, dosegne svoju potpunu zrelost (koja je nezavisna od veličine), počinje da ispušta specifičan miris. Pa je tako moguće po istome mestu proći bez uspeha nekoliko puta, dok će ga već dan-dva kasnije dobro istreniran pas nanjušiti.

Ali, potrebno ih je vaditi iz zemlje vrlo pažljivo, kako bi se što manje oštetio kako željeni ulov, tako i koren stabla.

Tartuf
foto: Printscreen Youtube / Villa Magna Tartufi

"Lovci su svesni vrednosti šume, te brinu o njima, pažljivo zakopavajući rupe kako bi budućim tartufima, koji su zahvaljujući životinjicama koje šire mikorizu skloni izrasti na istom ili bliskom mestu, omogućili zaštitu od svetlosti", objašnjava Karlićeva.

Beli idu i do 5.000 evra, najveći se zovu džokeri

Beli su ređi i skuplji, a skladno veličini, svrstavaju se od treće do ekstra klase (džokeri). Cena im dostiže i 5.000 evra za kilogram, a za razliku od crnih, zasad nema dobrih rezultata u njihovom uzgoju u šumi.

Porodica se, uz lov i preradu, odvažila i na sadnju plantaža 3.000 hrasta i lešnika sa micelijumom crnog tartufa, koji su prve rezultate dali tek šest godina nakon sadnje. Plantaže su smeštene uz prirodne stoletne šume, kako bi se postigao što veći prirodni balans zemljišta i mikroklime.

Pokušaće da proizvedu i beli tartuf, čije su sadnice naručili, a sadnja je u planu ove godine. Prvi rezultati očekuju se za osam do deset godina, iako smo čuli da su ih u Italiji dobili već za šest.

Najpoznatija rasa za ovu vrstu lova su lagoto romanjolo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.