DA ZA 1. MAJ SVI POLIŽU PRSTE: Evo kako da pripremite SAVRŠEN ROŠTILJ - biće vam žao što NISTE PONELI JOŠ MESA!
Foto: Stock

SAVRŠENO

DA ZA 1. MAJ SVI POLIŽU PRSTE: Evo kako da pripremite SAVRŠEN ROŠTILJ - biće vam žao što NISTE PONELI JOŠ MESA!

Svi se spremamo za proslavu 1. maja. Možda neće biti pravi uranak, ali izvesno je da će većina ipak "baciti" nešto na roštilj. Iskusni kuvari savetuju kako da piletina sa žara bude savršena.

Objavljeno:

Meso će imati bolji ukus ako ga prie stavljanja na roštilj marinirate u kombinaciji ulja i začina barem nekoliko sati, a idealno bi bilo veče pre pečenja. Piletina se odlično slaže s medom, limunom, belim lukom, senfom, biberom, crvenom paprikom, ruzmarinom i majčinom dušicom.

Izmiksajte 3 čena belog luka, 6 komada manjih glavica crnog luka i jednu ljutu papričicu pa dodajte korijandar i metvicu, izrendanu koricu od jednog limuna i sok od celog limuna. Na sredini miksanja dodajte malo maslinovog ulja i malo bibera i soli. Obilato uvaljajte meso u marinadu, pileća prsa ili komade mesa koji idu na ražnjiče i hladite oko jedan sat u zatvorenoj posudi.

Koristite jednake komade mesa

Nejednaki komadi mesa zahtevaju različitu termičku obradu, što je posebno nezgodno kada pečemo roštilj. Da biste izbegli komade piletine koji su s jedne strane isušeni i prepečeni, a s druge strane sirovi, ujednačite komade koje stavljate na roštilj.

Aluminijumska folija, Meso, Jelo, Roštilj, Kuvanje
foto: Profimedia

Pileća prsa možete izravnati čekićem za meso pre pečenja. Za pečenje na roštilju posebno je izazovan karabatak. Najbolje bi bilo odvojiti batak od karabataka pre pečenja.

Ne udaljavajte se od roštilja

Piletinu je lako presušiti i prepeći na roštilju, pa stalno treba biti u blizini i proveravati je. Ako niste vešti u procenjivanju toga da lije meso spremno tako što ćete ga pipnuti ili prstom ili viljuškom, nabavite kuhinjski termometar, nisu skupi i ima ih u većini radnji. Piletina je savršeno pečena kad središnji deo mesa bude na temperaturi od 73 Celzijusa.

(Espreso/Noizz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.