SRBI JE OBOŽAJU, A RETKO KO SE USUĐUJE DA JE SPREMI: Samo ovako se pravi najjača ŠAMPITA!
Foto: Printscreen/youtube/Silvana'sKitchen

prste da poližeš!

SRBI JE OBOŽAJU, A RETKO KO SE USUĐUJE DA JE SPREMI: Samo ovako se pravi najjača ŠAMPITA!

Nervira vas da ga jedete samo u poslastičarnicama, a evo kako da pripremite šampitu kod kuće!

Objavljeno:

Sastojci: Za koru:

  • 7 žumanca
  • 100 g šećera
  • 70 ml mleka
  • 70 ml ulja
  • 100 g Pšeničnog glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo

Za šaum:

  • 400-500 g šećera
  • 50 ml vode
  • 7 belanaca

Priprema:

Šampita
foto: Printscreen/youtube/Silvana'sKitchen

Za koru:

1. Žumance i šećer mešajte dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.

2. Smesu dobro izmešajte i prelijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju za pečenje (30 x 20 cm) pa pecite u rerni na 200°C 10 minuta.

3. Šaum nanesite preko pečenog biskvita, poravnajte i vratite u rernu na 5 minuta (da se formira korica).

4. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim nastavite da hladite u zamrzivaču.

Za šaum:

Šampita
foto: Printscreen/youtube/Silvana'sKitchen

1. Šećer i vodu zagrejte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne istopi toliko da počne formirati mehuriće

2. Belance umutite tako da budu čvrstine snega (kad okrenete posudu naopačke da šaum ne ispadne).

3. Polako dodavajte vrući, rastopljeni šećer uz stalno mešanje i tako nastavite još 15 minuta.

4. Na kraju šampitu vratite u isključenu rernu kako bi se na šaumu uhvatila korica, šampita će se u tom slučaju lakše iseći.

Posluživanje:

Šampita
foto: Printscreen/youtube/Silvana'sKitchen

Ohlađeni kolač isecite na kocke i poslužite po želji sa limetom, limunom ili nekim drugim voćem.

(Espreso/Coolinarika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.