ČIŠĆENJE KUĆE NAKON KREČENJA VIŠE VAM NEĆE BITI TEŠKO: Nije VAM DOVOLJNA SAMO VODA za SKIDANJE FLEKA nego i OVO
Kuća, Foto: Profimedia

RIBANJE

ČIŠĆENJE KUĆE NAKON KREČENJA VIŠE VAM NEĆE BITI TEŠKO: Nije VAM DOVOLJNA SAMO VODA za SKIDANJE FLEKA nego i OVO

Ipak, bez velike muke, moguće je ukloniti sve mrlje, pa čak i one najmanje i skorene

Objavljeno:

Sa lepšim vremenom, veliki broj ljudi počinje da razmišlja o preuređivanju doma.

Naravno, ništa ne osveži prostor bolje od sveže farbe i drugačije boje zidova, pa je krečenje ono na šta se prvo pomisli.

1 / 5 Foto: Profimedia

Svima koji su nedavno krečili, poznato je da taj proces ostavlja tragove po odeći, nameštaju i podovima, koji se ne mogu uvek ukloniti samo vodom.

Ipak, bez velike muke, moguće je ukloniti sve mrlje, pa čak i one najmanje i skorene.

1. Mrlje sa odeće

Najbolje bi bilo da fleke od farbe sa odeće uklonite ručno, četkanjem tkanine u toploj vodi.Majicu ili drugu uflekanu garderobu, možete natopiti alkoholom i sastrugati četkom ili komadom drveta.

Mrlje
foto: Profimedia

Ukoliko ste uflekali tepih, potrebno je da budete nešto nežniji. Najbolje je da za struganje fleka koristite neki tupi predmet i da pravite pokrete u pravcu tkanja.

2. Prozori i radijatori

Mrlje od boje je najbolje ukloniti razređivačem, ali budite oprezni jer može oštetiti površinu. Zato prvo primenite razređivač na neki skrovitiji deo.

prozori, pranje, pranje prozora, prozor
foto: Profimedia

Sa glatkih površina i radijatora svežu boju ćete najlakše ukloniti vlažnom krpom, a osušenu možete da sastružete tupim nožem. Sa stakla i drugih tvrdih površina možete da stružete boju i žiletom, ali prvo dobro naprskajte sredstvo za čišćenje stakla, kako biste omekšali boju.

1 / 3 Foto: Profimedia

3. Parafin

Čišćenje pribora, poput valjkova i četki, takođe ume da predstavlja pravu muku, ako se boja osuši. Boje na bazi vode, možete da uklonite jednostavno, pranjem četkica u vodi.

Uljane boje ćete najlakše ukloniti parafinskim rastvaračima, isperite, operite sapunom i ponovo isperite.

4. Razređivač

Kod uljanih boja, delotvoran je i razređivač. Prilikom njegove upotrebe, neophodno je da budete oprezni, jer sredstva koja sadrže aceton i druge rastvarače mogu oštete boju i uklone lak, ako, na primer, uklanjate fleke sa stolarije.

5. Lepljiva traka

Lepljiva traka je najbolje sredstvo za zaštitu ‘nezgrapnih’ komada nameštaja, ali samo ako se skine odmah nakon krečenja, jer ako se boja osuši, uklanjanje trake može da bude teško, naročito ako ste koristili uljane boje.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.