UPRAVO JAVLJENO: Umro POLITIČAR! (FOTO)
Luis Roldan, Foto: Printscreen/Youtube/Luis Roldán

saopšteno

UPRAVO JAVLJENO: Umro POLITIČAR! (FOTO)

Luis Roldan Ibanjez (Saragoza, 16. avgust 1943) je postavljen za generalnog direktora Civilne garde u oktobru 1986, čime je postao prvi civil na toj funkciji, koja je do tada bila u rukama vojske

Objavljeno:

Umro je još jedan čovek.

Porodica se oprašta od njega.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Luis Roldán

Luis Roldan, generalni direktor Civilne garde između 1986. i 1993., preminuo je ovog četvrtka u 78. godini u bolnici San Huan de Dios u Saragosi, potvrdili su za EL. PAIS.

Rođen u glavnom gradu Aragonije 1943. godine,Roldan je imao blistavu političku karijeru u PSOE-u koju je sam uništio pljačkanjem rezervisanih sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova, prevarom Vlade i bekstvom oko sveta, naknadnim bizarnim hapšenjem u Tajland i njegovo vreme u zatvoru, nakon što je osuđen na 31 godinu zatvora zbog pronevere, mita, prevare i falsifikovanja protiv Državnog trezora.

Slučaj Luisa Roldana, snimljen u filmu, izazvao je zastrašujući skandal koji je pomogao da se okončaju socijalistički mandati Felipea Gonzalesa. 2010. godine, kada je Roldan izašao iz zatvora, ostala je misterija gde se nalazi plen koji je uspeo da opljačka državnu kasu, tada procenjenu na oko 14 miliona evra.

Luis Roldan Ibanjez (Saragoza, 16. avgust 1943) je postavljen za generalnog direktora Civilne garde u oktobru 1986, čime je postao prvi civil na toj funkciji, koja je do tada bila u rukama vojske. Prethodno je bio zamenik gradonačelnika gradskog veća Saragose i delegat Vlade u Navari od 1982. Na ovoj poslednjoj poziciji je započeo svoju kriminalnu karijeru i iskovao nastavni plan i program pun laži.

Slučaj korupcije koji je nosio njegovo prezime izbio je 1993. godine, nakon što je Dnevnik 16 objavio da Roldan poseduje najmanje desetak stanova i brvnara širom Španije i da je imao tajnu kompaniju na svoje ime pod nazivom Europe Capital SL, koja je upravljala pomenutim nekretninama. Istraga je takođe pokazala da on nije bio ni inženjer ni ekonomista, kako se pretpostavlja u njegovoj akademskoj evidenciji. Već tada se saznalo da ima, između ostalog, i dve vile u Parizu i San Bartolomeu (Francuski Antili), vredne oko 3,7 miliona evra.

U to vreme dešavaju se neki od najčudnijih trenutaka u istoriji Španije. Ne samo da je direktor Građanske garde, institucije koja treba da goni korupciju, izdvojen kao korumpiran. Bilo je i fenomenalne laži. Luis Roldan je 29. aprila 1994. prevario Antonija Asunsiona, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, sa kojim je obećao da će svedočiti na sudu, i pobegao iz Španije. Krio se u Parizu uz pomoć bivšeg špijunskog agenta Fransiska Paese, još jednog stvarnog lika bliskog romanu. Asunsion, koji je svoju posvećenost Roldanu preneo na televiziji, bio je primoran da podnese ostavku.

28. februara 1995. godine, posle 11 meseci bekstva, bivši direktor Civilne garde vraća se u Španiju uhapšen i ulazi u zatvor.

Međutim, njegov život u Saragosi nije odražavao život milionera: šetnje, putovanja autobusom, skroman stan... Roldan se ženio tri puta, a tek je postao udovac od svoje treće žene.

(Espreso / Kiratas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.