KARDIOLOZI POTVRDILI DA OVA NAMRINICA RUŠI HOLESTEROL: A tek da vidite šta radi VAŠEM SRCU
Ilustracija, Foto: AP

vaŽno

KARDIOLOZI POTVRDILI DA OVA NAMRINICA RUŠI HOLESTEROL: A tek da vidite šta radi VAŠEM SRCU

Loš holesterol može izazvati probleme sa srcem i moždani udar

Objavljeno: 14:50h

Povišen holesterol je posebno opasan po zdravlje jer ne daje specifične simptome i otkriva se samo testom krvi. Nije retkost da vredosti budu dugo povišene pre nego što stigne i zvanična potvrda od lekara, a nagomilavanje lošeg LDL holesterola može izazvati ozbljne kardiovaskularne probleme.

Povišen holesterol se, srećom, može korigovati ishranom,a naučnici sa Harvarda posebno preporučuju jednu namirnicu za snižavanje holesterola.

- Jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama može pomoći u snižavanju nivoa holesterola - tvrde stručnjaci s ovog prestižnog univerziteta.

Hrana o kojoj je reč je soja, a Britanska zdravstvena organitacija je označava kao "savršenu“ hranu za zdravo srce.

Holesterol
foto: Printscreen

Dokazano je da nivo lošeg holesterola kod žena raste nakon menopauze. Izoflavoni (biljni sastojci u soji koji deluju poput oslabljenog hormona) imitiraju ulogu estrogena , pa lekari preporučuju soju ženama koje prolaze kroz ovo životno doba.

Soja je odlična zamena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju nivo holesterola u krvi).

Soja nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu uvrstitite:sojino zrno, cerealije sa sojom, mleko i jogurt od soje, tofu sir...

Istraživači iz bolnice Klinik de Barselona ispitivali su 628 odraslih ljudi, kada je polovina njih sprovela dijetu koja je uključivala konzumiranje oraha svaki dan.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/nadasimic

Nakon dve godine istraživanja, naučni tim je otkrio da su oni koji jedu orahe uspeli da smanje nivo takozvanog lipoproteina niske gustine (LDL).

Visok nivo LDL – a koji se naziva i lošim holesterolom, povezan je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Učesnici studije koji su svakodnevno jeli orahe primetili su smanjenje i ukupnog broja LDL čestica u krvi, a posebno broja malih LDL čestica.

Prema Američkom udruženju za srce, orasi su bogati omega – 3 masnim kiselinama, odnosno zdravom masnoćom za srce koja se nalazi u masnoj ribi.

– Prethodne studije su pokazale da su orašasti plodovi uopšte, a posebno orasi, povezano sa nižim stopama srčanih oboljenja i moždanog udara – rekao je autor rada i stručnjak za ishranu Emilio Ros iz bolnice Klinik de Barselona u Španiji.

U svom istraživanju, doktor Ros i kolege analizirali su podatke o 628 zdravih odraslih osoba, od 63 do 79 godina. Učesnici su podeljeni u dve grupe, od kojih je prva dodala šolju oraha u svakodnevnu ishranu, dok druga grupa uopšte nije jela orahe.

Nakon dve godine, tim je testirao nivo holesterola svakog od učesnika, zajedno sa analizom koncentracija i veličina njihovih lipoproteina, kako bi potražio karakteristike za koje je poznato da su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su otkrili da su učesnici u grupi koja jede orahe na kraju perioda ispitivanja imali niži nivo LDL holesterola – u proseku za 4,3 mg/dL.

Istovremeno, njihov ukupni holesterol smanjen je u proseku za 8,5 mg/dL.

Utvrđeno je da je uobičajeno konzumiranje oraha povezano sa 4,3 odsto smanjenjem ukupnog broja čestica LDL – a i malih čestica LDL – a za 6,1 odsto – za obe promene je poznato da su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.