EVO ŠTA TREBA JESTI NA PROLEĆE: Ovako ćete najbrže oporaviti ORGANIZAM! (FOTO)
Pijaca, ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

SVEŽE!

EVO ŠTA TREBA JESTI NA PROLEĆE: Ovako ćete najbrže oporaviti ORGANIZAM! (FOTO)

Vreme je za konzumiranje svežih namirnica, a od povrća u ishranu treba uvesti: zelenu salatu, mladi luk, rotkvice, sremuš, zelje…

Objavljeno:

Na pijacama i u marketima „procvetale” su namirnice koje najavljuju tople, prolećne dane.

Nude se mnoge ideje za kombinovanje i spravljanje ukusnih jela. Ne samo što su inspirativne posle kuvanja po jednoličnom zimskom jelovniku već daju snagu i vitalnost organizmu. Evo predloga koje namirnice treba jesti tokom proleća

Povrće i salate

Nema boljeg vremena od ovog da navalite na zeleniš.

Posle zimskog „preživljavanja” uz konzervirane namirnice i tešku hranu, vreme je za nešto prirodno i zdravo, a bez preterane količine kalorija. Izaberite neku od sledećih: zelena salata, spanać, rotkvice, mladi luk, maslačak, sremuš ili njihovu kombinaciju.

Međutim, ne treba zaboraviti povrće koje je dostupno tokom čitave godine: šargarepa, praziluk, crveni, crni i beli luk. Za spremne da probaju nešto novo predlog je da se u salatu stavi malo seckanih oraha ili badema, semenki susama. Trebalo bi da probate i salatu od maslačka jer je vrlo ukusna.

1 / 15 Foto: Profimedia

Riba

Riba se može pripremati na električnom roštilju, u teflonu, u rerni, i nije preporučljivo da se pohuje ili prži. Izaberite nemasnu ribu, a zaobiđite šarana, soma (pangu) i skušu. Riba obezbeđuje visokokvalitetne proteine i sadrže mnoge minerale i vitamine.

Bela riba sadrži veoma malo masti (manje od jednog procenta), dok je plava riba masnija i sadrži od 10 do 25 odsto masti. Riba je najvažniji izvor omega 3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na rast, razvoj, reprodukciju, srce i mozak.

1 / 15 Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Integralne žitarice

Belo brašno stvara kalorije bez nutrijenata. Upravo je proleće vreme da se ovo promeni i da se u ishranu ubace integralne žitarice i proizvodi od njih. Izaberite integralni hleb i peciva, testenine od integralnog brašna, razne pahuljice.

Integralni hleb daje energiju, vitamine Be kompleksa, vitamin E, vlakna i razne minerale. Zamenite beli integralnim pirinčem. Ugljenim hidratima iz integralnih žitarica osigurava se zdrava i balansirana ishrana, a pruža se osećaj sitosti. Njima se olakšava probava i sprečava gojaznost.

Voće

Jagode upravo stižu iz plastenika i još uvek su skupe, ali dok se pijace na napune ovim sezonskim voćem uživajte u citrusima, jabukama, bananama, svežem ananasu… Voće je najbolje jesti u vidu užina, a idealno je da se ponese na posao i da se gricka na radnom mestu. Ne zapostavljajte ni jezgrasto voće, bademe, lešnike, brazilski i indijski orah i druge. Ono je bogato zdravim masnoćama i kalorijama, pa sa njima treba ne treba preterivati. Ako imate sokovnik, napravite sok, osvežite se i napunite vitaminima.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.