JEDNA VRSTA GROŽĐA REŠAVA VAS PROBLEMA SA PROBAVOM: Evo koje treba da izaberete prilikom KUPOVINE
Grožđe, Foto: Profimedia

grožđe

JEDNA VRSTA GROŽĐA REŠAVA VAS PROBLEMA SA PROBAVOM: Evo koje treba da izaberete prilikom KUPOVINE

Većina nas deli ga na belo i crno grožđe i prednost daje uvek jednoj vrsti.

Objavljeno:

Plodovi vinograda, bez obzira na sortu, trenutno su najaktuelnija prirodna apoteka i ne bi trebalo da ih izbegavate, savetuju stručnjaci. Grožđe sadrži vitamine A, B i C, folnu kiselinu, enzime, fruktozu, glukozu, proteine i brojne minerale.

Osim što je ukusno, preporučuje se naročito osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja jer je zbog svojih sastojaka odličan čistač krvnih sudova. Jedino se zbog visokog sadržaja šećera ovo voće ne preporučuje dijabetičarima i osobama koje žele da smršaju.

Većina nas deli ga na belo i crno grožđe i prednost daje uvek jednoj vrsti.

Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus. Sadrži i antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Smanjuju loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju, pa jačaju memoriju i štite od moždanog udara.

1 / 6 Foto: Printscreen Youtube / Lekovite biljke

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo grožđe ima približno istu energetsku vrednost, ali je u odnosu na crno grožđe siromašnije mineralima i fenolima. Nutricionisti napominju da ova vrsta rešava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa, koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnog kamenca.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.