AKO PRIMETITE OVE ZNAKOVE KO DETETA, ODMAH REAGUJTE: Evo o koliko OZBILJNOJ stvari se radi
Dete, Foto: Facebook printscreen

uznemirenost kod dece

AKO PRIMETITE OVE ZNAKOVE KO DETETA, ODMAH REAGUJTE: Evo o koliko OZBILJNOJ stvari se radi

Njihova pravilna nega je veoma bitna, jer sami mlečni zubi diktiraju postavu stalnih zuba.

Objavljeno: 10:48h

Mlečni zubi počinju sa nicanjem u 6.mesecu života, pa sve do 3.godine kada se završava njihov rast. Zbog čega su bitni i koja je njihova funkcija, kada treba posetiti stomatologa, brojna su pitanja. Pri nicanju prvih mlečnih zuba, dete postaje uznemireno, razdražljivo, nervozno, kenjkavo, balavi i grize, desni postaju crvene gde roditelji mogu pomoći masažom desni.

Sa pranjem mlečnih zuba treba početi od momenta njihovog nicanja, u početku je dovoljno parče gaze kojom se protljaju mlečni zubi i desni dok se sa četkicom može početi već u drugoj godini, odabirom mekanih (soft) četkica. Njihova pravilna nega je veoma bitna, jer sami mlečni zubi diktiraju postavu stalnih zuba.

Žašto ih treba lečiti ?

Ispod svakog mlečnog zuba, nalazi se klica stalnog koja može biti uništena infekcijom mlečnog prethodnika. Samim tim, remeti se postava stalnih zuba, remeti se funkcija varenja hrane koja je u direktnoj vezi sa mlečnim zubima, a kao najbitniji faktor, kod dece se razvija strah od stomatologa.

Kako odabrati stomatologa i kada je vreme za prvu posetu ?

Odabrani stomatolog mora biti strpljiv i kreativno pristupiti prema detetu, a osim njegovog truda bitan faktor je i podrška, upornost i strpljivost roditelja. Pravo vreme za posetu i sticanje navike o brizi oralnog zdravlja, usađuje se detetu već sa nicanjem prvih mlečnih zuba. Karijes je uporniji i češći na mlečnim zubima, zbog njihove mekoće i tanke gleđi.

Izvaditi ili izlečiti mlečni zub ?

Malu karijesnu leziju treba sanirati na vreme, kako se ona ne bi proširila dalje, uzorkovala veći prblem, bol i strah deteta od stomatologa. Vađenjem mlečnih zuba, narušava se estetika lica, što može uticati na psihu deteta, smanjiti funkciju žvakanja i prostor za pravilno nicanje i postavu stalnih zuba.

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.