SVE VREME STE POGREŠNO PRALI INTIMNU REGIJU: Kada OVO radite, rizikujete da se POTPUNO INFICIRA
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZNO SA TUŠIRANJEM

SVE VREME STE POGREŠNO PRALI INTIMNU REGIJU: Kada OVO radite, rizikujete da se POTPUNO INFICIRA

Eksperti savetuju da izbegavate industrijske proizvode kada je intimna higijena u pitanju

Objavljeno:

Tuširanje je jedna od glavnih rutina koje ljudi svakodnevno praktikuju. I dok je lako malo se i zaneti se intenzivnim čišćenjem svakog dela tela, ekspreti kažu da način na koji se tuširate može povećati rizik od dobijanja infekcije u intimnoj regiji.

Ginekolog Ana Henderson ističe da zapravo ne treba preterivati kada se radi o pranju vagine, jer se ona prirodno čisti sama.

- Ako se preterano bavite higijenom, poput tuširanja dva puta dnevno, potpuno remeti prirodne bakterije na telu, ali naročito na vulvi i unutar vagine - kaže Ana i dodaje:

1 / 9 Foto: Profimedia

- Biti previše higijenski nije dobro. Tuširanje je verovatno mnogo bolje od kupanja, jer ne sedite u sopstvenim bakterijama, koje mogu izazvati iritaciju.

Vaginalni pH može biti narušen ukoliko koristite parfemisane proizvode za higijenu, pa bi bilo bolje da se držite samo vode ili nekih nežnijih kupki.

Prethodna istraživanja su pokazala da vaginalno tuširanje povećava rizik od polnih bolesti, kancera jajnika, pa čak i infekcija krvi.Većina preparata za intimnu negu koji se prodaju u prodavnicama sadrže miks vode i sirćeta, sode bikarbone, joda ili drugih hemikalija.

Glavni istraživač Ning Ding kaže:

Sex, Seks, Seks ispod tuša, Tuširanje
foto: Profimedia

- Dok su naučnici više zabrinuti oko toga što proizvodi za intimnu negu remete balans bakterija ili pH nivo, nisu se fokusirali na toksičnost tih hemikalija, što je veoma važno i treba da se naglasi. Preporučio bih ženama da ne peru taj deo.

- Sve što vam treba je topla voda - kaže ekspert za intimno zdravlje Stefani Tejlor

Ona je objasnila da se unutrašnjost vagine samostalno čisti i da je iscedak prirodan način da se vaše telo čisti od bakterija.

- Držite se tople vode, peškira i blagog sapuna kako biste izbegli iritacije i infekcije - naglašava Stefani.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.