DOSTA JE BILO ZAVARAVANJA: Nutricionista otkrila da li su KAŠE koje mnogi jedu za doručak zaista ZDRAVE!
Kaša, Foto: Printscreen

zdrav doručak je ključan!

DOSTA JE BILO ZAVARAVANJA: Nutricionista otkrila da li su KAŠE koje mnogi jedu za doručak zaista ZDRAVE!

Da li su ovsene kaše baš toliko dobre za naš organizam kao što vlada mišljenje, ili je i to samo varka otkrila je dijetolog dr sc med Tatjana Mraović

Objavljeno:

Dobar i slasan doručak, nešto baš masno i jako zamenili ste ovsenim kašama.

Želite da promenite način ishrane, da oslabite i budete zdraviji, što je sasvim u redu. Međutim, jesu li ovsene kaše baš toliko dobre za naš organizam kao što vlada mišljenje, ili je i to samo varka otkrila je dijetolog dr sc med Tatjana Mraović.

Jesu li osvene kaše, za koje su se mnogi odlučili umesto klasičnog doručka, zaista toliko dobre kao što se misli?

– Jedan od vodećih imunostimulatora današnjice je beta-glukan. Radi se o polisaharidu dugog lanca koji se u prirodi nalazi u žitaricama i gljivama, a najčešće se dobija iz kvasca, slada, zobi i ječma. Svojim delovanjem pomaže kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao i kod autoimunih oboljenja – objasnila je dijetolog Tatjana Mraović za namojnačin#instagram.

Kako ovsene kaše deluju na naš organizam?

– Ovsena kaša sadrži beta-glukan, suptancu koja snižava nvo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam, jer je jabuka bogta pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete bar tri puta nedeljno – napomenula je dr sc med Tatjana Mraović, potvrdivši i da je zaista dobro započeti dan čašom vode.

Ovsena kaša
foto: Profimedia

Šta se dobije kada se dan počne čašom vode, čajem, ili čašom tople vode s limunom?

– Može se početi i čajem, s limunom ili bez njega, ponekad s malo meda ili, pak, ceđenom pomorandžom kojoj ste dodali vodu. Svakog jutra popijete jednu ili dve čaše vode, a treba je piti i kasnije, u količinama koje ja zovem prijatnim – rekla je doktorka Mraović uz napomenu da voda izvlači višak soli i toksine.

– Voda razređuje krv i tako iz ćelija povlači toksine, višak soli i svega što im nije potrebno. Dobro hidriran organizam ima brži metabolizam upravo zato što su ćelije oslobođene nepotrebnog viška. Preporučujem sedam do devet čaša vode, a pravi savet je – ne dozvolite da budete žedni. Kad osetite žeđ već vam nedostaje voda u organizmu. Takvo ubrzavanje metabolizma veoma je važno, jer predstavlja jedan od tri načina da se lakše postigne i održava željena težina – izjavila je Tatjana Mraović uz objašnjenje da nije bitno da li je voda topla ili hladna, jer je telo dovodi na određenu temperaturu.

Soda bikarbona, Limun
foto: Profimedia

Treba li popiti toplu ili hladnu vodu?

– I toplu i hladnu telo dovodi na temperature od 37 stepeni, kolika je njegova unutrašnja temperatura. Da bi je ohladilo ili zagrejalo, ono potroši poneku kaloriju, što i nije tako loše - zaključila je dijetolog dr sc med Tatjana Mraović.

Voda
foto: Profimedia

(Espreso / Lepota i zdravlje)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.