JEDNO POVRĆE NAJBOLJE DELUJE NA PLUĆA: Neće vam biti dobro kada čujete ŠTA SVE RADI
Pluća, Foto: FACEBOOK/DEJAN ZUJOVIC

jeste li znali?

JEDNO POVRĆE NAJBOLJE DELUJE NA PLUĆA: Neće vam biti dobro kada čujete ŠTA SVE RADI

Pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme

Objavljeno: 13:57h

Iako je često doživljavamo kao običnu, šargarepa je kraljica povrća – niskokalorična, a super hranljiva i lekovita. Izuzetno je bogat karotenoidima koji se u telu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A.

Šargarepa je takođe dobar izvor vitamina B, C i K i raznih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora…

Vitamin A izuzetno doprinosi zdravlju pluća, pa je šargarepa melem za respiratorne probleme – pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme… Sirup od šargarepe je tradicionalni prirodni lek za kašalj.

Donosimo vam dve varijante recepta za sirup koji se preporučuje uzimati u količini od 3 do 4 kašičice dnevno.

1 / 8 Foto: Pritnscreen

Potrebno je:

2,5 dcl svežeg soka od šargarepe pripremljenog u sokovniku,

2 kašike meda,

malo vode.

Priprema:

Kratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno sa medom i vodom uz stalno mešanje. Pripremite 1/2 kg šargarepe i 4 kašike meda. Očistite i iseckajte krompir na kockice. Stavite u činiju i nalijte toliko vode da prekrije šargarepu. Kuvajte na kratko dok šargarepa ne omekša. Izvadite ga iz vode i umutite mikserom ili blenderom.

Ostavite da se voda u kojoj se kuvala šargarepa ohladi, pa dodajte med i sve pomešajte sa pasiranom šargarepom. Obavezno uživajte u sveže napravljenom soku od šargarepe (možete da ga mešate sa drugim sokovima od povrća i voća) i raznim jelima od šargarepe – možete je iseći na štapiće sa sosovima, dodati u supu, varivo ili salatu, napraviti pire ili kolač od to…

Šargarepa je povrće sa najvećim izvorom beta karotena, a on je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima.

U telu se beta karoten pretvara u vitamin A, koji je zadužen za održavanje zdrave kože.

Međutim, to nisu sve prednosti zbog kojih bi trebalo redovno da jedete ovo povrće. Iako šargarepa ima mnogo svojih benefita, mi smo za vas izabrali pet najvažnijih:

1. Povoljno utiče na vid

Najvažniji uticaj koju šargarepa ima na naše zdravlje je to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A, koji ima direktan uticaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u šargarepi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.

2. Reguliše cirkulaciju i visok pritisak

Kompleks vitamina B, prisutan u šargarepi, reguliše cirkulaciju krvi, obezbeđujući srcu i plućima normalan rad. Smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja i pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska.

3. Štiti jetru

Ovo ukusno povrće može zaštititi vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u šargarepi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, šargarepa smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomažu u čišćenju jetre.

4. Štiti desni i zube

Grickanjem sveže šargarepe čiste se zubi i podstiče stvaranje više pljuvačke, koja je alkalna, te balansiranjem mikroflore održava usnu duplju zdravom.

5. Poboljšava varenje

Šargarepa sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana koja pozitivno utiču na rad organa za varenje. Redovnim konzumiranjem šargarepe sprečićete nadutost, zatvor i gorušicu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.