OVA HRANA VAM TRUJE I UNIŠTAVA CREVA: Razara vam organe, a da ni ne znate!
Kobasice, Foto: Fonet / AP

OBRATITE PAŽNJU

OVA HRANA VAM TRUJE I UNIŠTAVA CREVA: Razara vam organe, a da ni ne znate!

Od zdravlja creva zavisi imunitet i odbrana od bolesti, a ova hrana im šteti!

Objavljeno: 10:53h

Od zdravlja creva zavisi i snaga našeg imuniteta, ističu svi imunolozi. Zimi, kada unosimo masniju i generalno kaloričniju hranu, narušavamo crevnu mikrofloru i povećavamo rizik od bolesti. Brojne studije u poslednje dve decenije pokazale su vezu između zdravlja creva i raspoloženja, mentalnog zdravlja, autoimunih bolesti, endokrinih poremećaja, stanja kože, pa i raka.

Postoje namirnice koje koristimo svakodnevno a koje mogu da "otruju" creva, a da toga nismo ni svesni. O ovoj hrani detaljno govorio nemački lekar Tomas Friling.

Glavna opasnost po zdravlje probavnog trakta je šećer. Preterana konzumacija ove namirnice može da izazove razmnožavanje štetnih mikroorganizama i izumiranje korisnih mikroba u crevima.

Još jedan neprijatelj creva je kobasica, tačnije suhomesnati proizvodi, koji sadrže kancerogene supstance. Osim toga, majonez, margarin i svinjska mast takođe se smatraju štetnim za digestivni trakt, napomenuo je doktor. On je napomenuo i da je sendvič sa kobasicom jedan od najomiljenijih opcija za doručak, ali ova hrana je opasna za creva i stomak. Česta konzumacija sendviča povećava opterećenje pankreasa.

Friling je preporučio da ujutru popijete jednu čašu vode na prazan stomak kako biste pokrenuli funkciju prerade hrane i poboljšali rad digestivnog trakta.

Da biste održali zdravlje creva, uključite bobičasto voće i mahunarke u ishranu. Ovo voće i povrće zasićuje telo vlaknima, antioksidansima i vitaminima koji sprečavaju upale.

A da li znate koji napitak može da ih očisti?

Bol u stomaku
foto: Profimedia

Poznato je kako je za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno očistiti creva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita.

Zaprljana creva mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Ovaj lek će vam pomoći ukoliko imate probleme sa crevima.

Procedura je veoma jednostavna. Umesto doručka tri sedmice konzumirajte ovo:

Prva sedmica: Jedna kašika lanenog brašna pomešanog sa 100 mililitara kefira.

Druga sedmica: Dve kašike lanenog brašna pomešanog sa 100 mililitara kefira.

Treća sedmica: Tri kašike lanenog brašna pomešanog sa 150 mililitara kefira.

Obavezno pijte najmanje dve litre vode dnevno.

Čišćenje creva ovim načinom možete provesti jednom godišnje.

Takođe, kao mala pomoć može poslužiti stari lek - domaći fiziološki rastvor, odnosno slana voda.

So
foto: Printscreen

Prema određenim granama alternativne medicine, slana voda pomaže pri detoksikaciju creva i normalizaciji digestivnog sistema.

Kako pripremiti "fiziološki rastvor" za čišćenje creva u kućnim uslovima:

Potrebna vam je morska so (siva ili himalajska), ali ne jodirana i filtrirana (prokuvana) voda. Ne koristite toplu vodu, već vodu sobne temperature.

Biće vam potreban i limunov sok koji će neutralisati ukus soli i obezbediti veću dozu vitamina.

Priprema:

U litarsku staklenu teglu sipajte filtriranu vodu i dodajte 2,5 kašičice soli. Dodajte 3 kašike limunovog soka, pa zatvorite teglu i mućkajte dok se so ne rastvori.

Dobijeni rastvor treba popiti u toku jednog dana postepeno. Tokom detoksikacije odmarajte i nežno msirajte stomak kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu.

Preporučuje se da jedete hranu koja blagotvorno deluje na crevnu mikrofloru, kao što su mlečni proizvodi, brokoli, mekinje, integralne žitarice, vože i povrće. Izbegavajte masno meso, mesne prerađevine, začinjenu i ljutu hranu, prženo i alkoholna pića.

Napomena: Pre konzumiranje ovog rastvora konsultujte se sa svojim lekarom. Rastvor treba da izbegavaju osobe sa visokim krvnim pritiskom i oni koji imaju gastritis ili drugi problem sa želucem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.