9 najzdravijih namirnica na svetu + najbrži recepti sa njima (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

kašika po kašika

9 najzdravijih namirnica na svetu + najbrži recepti sa njima (FOTO) (GIF)

Sve veći broj ljudi pokušava da sa brze hrane pređe na zdravu ishranu, ali mnogi uopšte ni neznaju šta su to zapravo zdrave namirnice
Objavljeno: 09:49h

3. Orah

Ova neverovatna namirnica je bogata omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju loš i regulišu dobar holesterol. Brz recept: Da bi iz ove namirnice izvukli samo najzdravije nije potrebna nikakva priprema. Pomešajte šaku oraha, suvih smokvi i seme anisa i dobili ste energetsku bombu koju možete jesti umesto deserta ili kao užinu između obroka.

foto: Thinkstock

4. Integralna testenina

Ovo je najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Vrlo su zdrave za organizam i za varenje. Brz recept: Propržite malo belog luka i dodajte tunu u maslinovom ulju, kukuruz i iseckani paradajz. Sos poslužite sa parmezanom uz integralnu pastu.

foto: Thinkstock

5. Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mono nezasićene (oleinska) masne kiseline koje su veoma dobre za srce. Puter možete napraviti sami. Brz recept: Pomešajte dve šoljice prženog kikirikija ili badema, jednu i po kašičicu ulja, pola kašičice smeđeg šećera i prstohvat soli. Ako volite sladak puter dodajte malo meda.

foto: Giphy

6. Kinoa

Kinoa nije žitarica nego semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, nevarljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem i zato telu pruža energiju. Brz recept: Obzirom da je kinoa prilog koji ide uz sva jela, pripremite je umesto pirinča i testenine. Može biti savršen dodatak kuvanom povrću ili piletini sa roštilja.

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.