BILJKA KOJA REŠAVA MENSTRUALNE BOLOVE! Ako do sada niste probale, šta čekate?
Bol, Foto: Profimedia

lekovito

BILJKA KOJA REŠAVA MENSTRUALNE BOLOVE! Ako do sada niste probale, šta čekate?

Majoran je u studijama pokazao i izraženo antimikrobno dejstvo

Objavljeno:

Gotovo polovina žena na svetu svakoga meseca ima menstrualne bolove. Od ovoga broja, petina uopšte nije u stanju da se kreće ili da radi tokom ključnih dana svog ciklusa

Majoran je začinska biljka koja je vrlo lekovita i korisna po zdravlje. Najviše se koristi njen nadzemni deo, mleven i sušen.

1 / 3 Foto: Profimedia

Majoran se od davnina koristi za rešavanje problema sa varenjem i onih koje izaziva čir na želucu. Dokazano je da ova biljka ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Antioksidanti pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima. Upala je normalan telesni odgovor na moguću infekciju, ali hronične upale povećavaju rizik od određenih bolesti kakve su dijabetes i autoimuni poremećaji.

Majoran je u studijama pokazao i izraženo antimikrobno dejstvo. Njegovo razblaženo esencijalno ulje koristi se za lečenje kožnih gljivičnih infekcija. Majoran se od davnina koristi za sprečavanje i rešavanje problema sa varenjem i kod čira na želucu. Takođe, i nekih bolesti koje se prenose hranom, kao što je infekcija bakterijom Clostridium perfringens

Ekstrakt ili čaj od majorana mogu da pomognu u regulisanju menstrualnog ciklusa, kao i da doprinesu hormonskoj ravnoteži kod žena koje imaju neredovne cikluse. Takođe, studije kažu da je majoran efikasan u lečenju sindroma policističnih jajnika (PCOS). Radi se o hormonskom poremećaju sa simptomima neredovnih menstruacija, akni i maljavosti.

Trudnice ili dojilje treba da izbegavaju majoran u bilo kom obliku. Zbog jakog uticaja na različite reproduktivne hormone i menstruaciju, ova biljka može izazvati negativne neželjene efekte tokom trudnoće.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.