AKO NE PREPOZNAJETE MIRIS RIBE ILI MENTOLA TO ZNAČI SAMO JEDNO: I vrlo je opasno!
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/ Tonchy Shultz

jeste li znali?

AKO NE PREPOZNAJETE MIRIS RIBE ILI MENTOLA TO ZNAČI SAMO JEDNO: I vrlo je opasno!

Sposobnost da osećate različite mirise može da otkrije mnogo toga o vašem zdravlju

Objavljeno: 15:49h

Američki naučnici tvrde da oni koji nisu u stanju da identifikuju četiri od ovih pet mirisa imaju dvostruko veći rizik od demencije od osoba kojima to nije problem.

- Demencija je danas sve češća pojava, a takvo stanje moguće je predvideti pet godina pre pojave prvih "pravih" simptoma, i to jednostavnim testom prepoznavanja mirisa. Što je čulo mirisa slabije, to je veći rizik od demencije u poznijim godinama - objavio je tim neurologa iz Čikaga.

Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da se prva oštećenja mozga manifestuju u neuronima zaduženim za raspoznavanje mirisa.

Demencija, Mentalno zdravlje, Mozak
foto: Profimedia

Pet godina pošto je obavljena prva faza istraživanja tokom koje je osobama starosti između 57 i 85 godina testirano čulo mirisa, naučnici su analizirali njihovo zdravstveno stanje i poredili ga sa rezultatima testova.

Ispostavilo se da je kod gotovo svih ispitanika koji pet godina ranije nisu raspoznavali nijedan od ovih mirisa u međuvremenu postavljena dijagnoza demencije, a skoro 80 odsto onih koji su u prvoj fazi studije prepoznavali samo jedan ili dva od ponuđenih pet mirisa takođe je obolelo, prenosi "Dejli mejl".

- Gubitak čula mirisa je prvi upozoravajući signal da nešto nije u redu i da je došlo do značajnih oštećenja. Ovaj jednostavan test prepoznavanja mirisa je efikasan, brz i jeftin način utvrđivanja stepena rizika od demencije - navodi se u studiji.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, oko 47 miliona ljudi širom sveta pati od demencije, a svake godine registruje se 10 miliona novih slučajeva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.