Šta se događa sa vašim telom ako spavate u hladnoj sobi? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

zima, zima, e pa šta je...

Šta se događa sa vašim telom ako spavate u hladnoj sobi? (FOTO) (GIF)

Volite da vam je toplo i udobno, a još akp napolju pada sneg pa možete da ga gledate dok ne utonete u san... A šta ako biste to radili u hladnom?
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Spavanje je važno za dobro zdravlje, ali često ni ne znate šta je to zapravo dobro spavanje. Novo istraživanje je pokazalo da spavanje u hladnijoj sobi može poboljšava zdravlje. Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno da transformišu vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i metabolizam, čak i tokom dana.

Ovo je najjednostavniji način da odredite koliko će biti visoko vaše dete kad poraste (FOTO)

Do nedavno, naučnici su mislili da odrasli nemaju smeđu masnoću, ali tokom poslednjih par godina je pronađena mala i oskudna količina, veličine kašičice, u vratu i gornjem delu leđa kod mnogih odraslih osoba. Ovo je važno jer je smeđa masnoća metabolički aktivna, za razliku od poznatije. Eksperimenti rađeni na miševima su pokazali da je potrebno da je šećer izbačen iz krvotoka da bi počeli da sagorevate kalorije i da održavate unutrašnju temperaturu tela.

KOJI PRSTEN VAS NAJVIŠE PRIVLAČI? Otkrijte pravu istinu o sebi! (FOTO)

foto: giphy

Sličan proces se odvija i kod ljudi. Nova studija je istraživala uticaj kontrolisanih klimatskih uslova u spavaćim sobama u kojima je spavalo pet mladih muškaraca. Mladići su tokom dana živeli svoje uobičajene živote, ali uveče bi se vraćali na spavanje u institut. Sva jela, uključujući ručak su im bili osigurani da bi održali pravilno unošenje kalorija. Spavali su ispod provetrenih laganih čaršava.

foto: Thinkstock

Tokom prvog meseca, istraživači su održavali temperaturu sobe do 24˚, smatrajući da neutralna temperatura neće pokrenuti reakciju tela. Sledećeg meseca, temperaturu soba su smanjili na 19˚, istraživači su za tu temperaturu smatrali da će u malim okvirima stimulisati smeđe masno tkivo (ali ne i da će izazvati drhtanje, što je inače standardna reakcija na nižim temperaturama).

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.