STIŽU PRAZNICI, CEPAĆE SE ALKOHOL: Stručnjaci tvrde da je 1 VRSTA NAJZDRAVIJA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

CRNO VINO

STIŽU PRAZNICI, CEPAĆE SE ALKOHOL: Stručnjaci tvrde da je 1 VRSTA NAJZDRAVIJA!

Kuvano vino pravi se od crnog vina za koje se zna da sadrži spojeve zvane polifenoli

Objavljeno: 21:53h

Tokom sledećih nekoliko sedmica većina nas će da slavi prazničnu sezonu uz mnogobrojne zabave. Bilo da se radi o Božiću, večeri s prijateljima ili razmeni poklona, sigurno će biti puno veselih događaja. I verovatno ćete popiti mnogo alkoholnih pića. No, kao što svi znamo, alkohol može da utiče na naše zdravlje na više načina – uključujući i oštećenje vaše jetre.

Međutim, portal Daily Star, razgovarao je s brojnim lekarima i stručnjacima kako bi saznali koje je piće najbolje za zdravlje. I, čini se, da je crno kuvano vino pobednik. Husein Abde, direktor i nadzorni farmaceut u Medicine Direct-u objasnio je: „Kada je u pitanju Božić, nema ukusnijeg pića od kuvanog vina, ali jeste li znali da ono takođe ima brojne zdravstvene prednosti. Kuvano vino pravi se od crnog vina za koje se zna da sadrži spojeve zvane polifenoli. Ovi spojevi su puni antioksidansa koji pomažu u održavanju fleksibilnosti krvnih žila, što pomaže srcu da lakše pumpa krv po telu." Ovo smanjuje rizik od zgrušavanja i pomaže pri smanjenju opterećenja srca. Nadalje, polifenoli pomažu u održavanju dobrog holesterola u krvi, dok je cimet sadržan u kuvanom vinu takođe prepun antioksidansa koji mogu pomoći kod fizičkih znakova starenja smanjujući oksidativni stres u telu.

“Cimet je takođe delotvorno protuupalno sredstvo i može pomoći u smanjenju rizika od upalnih stanja kao što su artritis i sindrom iritabilnog creva. Ovaj začin može pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola uz održavanje dobrog holesterola na stabilnom nivou" objasnio je Abde.

Takođe, klinčići u crnom vinu mogu da kontrolišu nivo šećera u krvi, što je ozbiljna zdravstvena korist jer visok šećer u krvi može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Bonus video:

41:47

USIJANJE 15.12.2021.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.