UMOR, RASEJANOST, ZABORAVNOST: Ovo su znakovi da vam fali SELEN, a evo u kojoj ga HRANI ima najviše!
Umor, Foto: Profimedia

obratite pažnju

UMOR, RASEJANOST, ZABORAVNOST: Ovo su znakovi da vam fali SELEN, a evo u kojoj ga HRANI ima najviše!

Pojave poput umora, slabosti mišića, zaboravnosti, rasejanosit, gubitka kose i gojenja, mogu da ukazuju na nedostatak selena u organizmu

Objavljeno:

Selen je veoma važan mineral za naše telo, a pojedina hrana sadrži sasvim dovoljnu količinu ove, tako zdrave, materije.

Pojave poput umora, slabosti mišića, zaboravnosti, rasejanosit, gubitka kose i gojenja, mogu da ukazuju na nedostatak selena u organizmu.

Kako starimo, zdrava i pravilna ishrana postaje sve važnija. Upravo nam hranjive materije pomažu u tome da sprečimo pojavu različitih bolesti, i da svoj organizam održavamo zdravim i vitalnim što je duže moguće.

Pokazalo se i da selen ima pozitivan uticaj na štitnu žlezdu.

Selen se u različitim istraživanjima pokazao kao dobar preparat u zalečenju pojedinih bolesti.

On je snažan antioksidans, neutrališe toksične slobodne radikale u telu i smanjuje oksidativni stres koji može da uzrokuje bolest.

Ovaj mineral pomaže u zaštiti zdravih ćelija od oštećenja. Takođe, on se pokazao uspešnim u suzbijanju srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti. Selen takođe štiti kožu od oštećenja koja prouzrokuje starenje, poput linija i bora.

Selen nije teško uneti ishranom. Šta više, namirnice koje koristite svakodnevno, poput piletine, jaja i semenki suncokreta, sadrže određenu količinu ovog minerala.

Morski plodovi, poput ostriga, sardina i žutoperaste tune, btakođe su bogati selenom, a on se može naći i u šitake pečurkama

Mediteranski režim ishrane je posebno koristan kad je reč o nedostatku ove materije, jer se bazira na velikom broju namirnica koje su bogate selenom.

Dnevnu potrebu za selenom možete ispuniti i uz pomoć samo jedne namirnice – brazilskog oraha.

U apotekama se mogu naći i suplementi ovog minerala, ali je preporučljivo da se pre njihove upotrebe konsultujete sa lekarom.

(Espreso / BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.