PREČESTO PODRIGUJETE? Postoje upozorenja koja ne smete da ignorišete! (GIF)
Foto: Profimedia

vodite računa o sebi

PREČESTO PODRIGUJETE? Postoje upozorenja koja ne smete da ignorišete! (GIF)

Ono može da bude veoma neprijatno i da vas iznenadi, a ukoliko vam se često dešava vreme je za promene
Objavljeno:

Podrigivanje je retko kada znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Ipak, ova neugodna pojava može da vas upozori na neke loše životne navike koje ne smete ignorisati i koje biste morali da promenite.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Podrigivanje vas može upozoravati da...

Kad jedete često krastavčiće, nešto neverovatno se dešava s vašim mozgom! (FOTO) (GIF)

1. ... jedete prebrzo

Ako jedete i pijete brzo, gutate zalogaje bez da ih dobro sažvaćete, može se dogoditi da ćete podrigivati više nego inače. Najčešći uzrok podrigivanja je gutanje vazduha. Treba li vam dodatan razlog da jedete sporije? Kada jedemo prebrzo unosimo i više kalorija što povećava rizik da se ugojite.

foto: Giphy

2. ... imate problema sa sinusima

Kada su nam disajni putevi začepljeni, olakšavamo sebi tako da dišemo kroz usta. A ljudi koji imaju problema sa sinusima mogo češće i gutaju vazduh. Ako je sezona alergija ili imate jaku kijavicu, budite još pažljiviji oko toga da jedete sporije.

foto: Giphy

3. ... pijete previše gaziranog

Jačina podrigivanja znatno se poveća nakon što popijemo gazirano piće. To se događa zato što gazirana pića dovode vazduh direktno u želudac, pa podrigivanje koje dolazi iz stomaka, a ne iz jednjaka, bude glasnije i ima jači miris. Podrigivanje koje dolazi iz stomaka obično ima jači miris jer hrana nije potpuno svarena.

foto: Giphy

4. ... možda imate refluks

Ako je podrigivanje praćeno mučninom ili kiselinom, ili imate osećaj da ste malo povratili u usta kada podrignete, to možet da znači da imate gastroezofagealni refluks poznatiji kao refluks kiseline.

foto: Giphy

Refluks se javlja kada se želučani sadržaj vraća u jednjak, pa osoba može imati osećaj kao da joj se hrana ili tečnost vraća u prsa ili čak u grlo.

Ako vas muči refluks možete da pomognete sebi na ova 4 načina:

- izbegavajte da legnete tri sata nakon jela - idite na spavanje na prazan želudac - jedite manje obroke - izbegavajte citruse, kofein, ljutu i kiselu hranu

(Espreso.co.rs / Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.