VITAMINI KOJI SU BOMBA ZA VAŠU KOŽU: Od njih će vam telo zablistati, pogledajte koji su NAJBOLJI
Ilustracija, Foto: Profimedia

nega kože

VITAMINI KOJI SU BOMBA ZA VAŠU KOŽU: Od njih će vam telo zablistati, pogledajte koji su NAJBOLJI

Da bi vitamini ili drugi sastojci dospeli u krvotok, oni moraju biti rastvorljivi u mastima ili vrlo, veoma mali. U kremama za kožu sa vitaminima obično nema ni jednog ni drugog

Objavljeno: 20:12h

Iako u kozmetičkoj industriji često možemo naići na razne proizvode bogate vitaminima za kožu ili drugim hranljivim materijama, veoma je teško da koža zaista upije sve ove kvalitetne sastojke.

Iz tog razloga stručnjaci smatraju da vitamini za kožu iz kreme zapravo nemaju veliki efekat i da ih je bolje unositi kroz ishranu - hranu i dijetetske suplemente.

Vitamini za kožu i kreme

Koža služi kao barijera na našem telu i ima zaštitnu ulogu. Zato je logično da ne dozvoljava svim sastojcima koji se nalaze na njemu da uđu u krvotok i tako štiti naš organizam. Losioni i kozmetika sadrže različite formule i samo deo hranljivih materija sadržanih u njima zaista može da se iskoristi kao kvalitet za kožu.

Da bi vitamini ili drugi sastojci dospeli u krvotok, oni moraju biti rastvorljivi u mastima ili vrlo, veoma mali. U kremama za kožu sa vitaminima obično nema ni jednog ni drugog. Dokaz za to su podaci na poleđini proizvoda ili malim slovima u reklamama u kojima se navodi efikasnost sastojaka kreme ili losiona.

Sve to znači da i pored brojnih krema koje svakodnevno možemo nanositi na kožu, vitamini koje unosimo ishranom imaju mnogo bolji efekat. Vitamine za kožu je veoma važno koristiti sa drugim hranljivim materijama ili sastojcima koji pomažu da se istinski sintetišu, tačnije, da se koriste u telu.

Neki vitamini za kožu koji imaju pozitivan efekat su:

- Vitamin C.

- vitamin A.

- vitamin D.

- vitamini B kompleksa

- vitamin E.

- vitamin K.

Vitamini za kožu

Vitamini koji su dobri za kožu mogu se unositi ishranom, najviše kroz voće i povrće, ali i dijetetskim suplementima u obliku kapsula i tableta. Pored vitamina koji su našem telu generalno potrebni za rast i razvoj ćelija, oni mogu biti dobar saveznik u zdravlju kože. Neki vitamini se koriste za regeneraciju stare kože, lečenje bora, lečenje akni, suve ili masne kože i za opšte zdravlje kože.

Vitamin A

Vitamin A za kožu može se uzimati u različitim oblicima. Dakle, retinoli i slična hemijska jedinjenja su zapravo izvedeni oblici vitamina A. Ovaj vitamin kože služi za poboljšanje teksture kože, regeneraciju suve i beživotne kože, pomaže protiv akni i usporava znakove starenje.

Pokazalo se da retinol utiče na pojačano delovanje kolagena, koji takođe služi za smanjenje znakova starenja kože. Ovaj vitamin deluje na očuvanje ćelijskih membrana i zdravlje kože i sluzokože. Prilikom uzimanja vitamina A i/ili retinola treba paziti na boravak na suncu jer oni povećavaju osetljivost kože na sunce. Iz tog razloga se preporučuje nanošenje dodatne kreme za sunčanje.

Vitamin A se prirodno nalazi u ovim namirnicama:

- šargarepa

- zeleno lisnato povrće

- slatki krompir

- Jaja

- životinjska jetra

- losos i tunjevina

Vitamin C

Ovaj vitamin kože poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da čisti organizam od toksina, a samim tim pomaže i zdravlju kože. Ova svojstva su posebno korisna u zaustavljanju znakova starenja i stvaranja bora. Neka istraživanja pokazuju da vitamin C može pomoći i kod oštećenja kože uzrokovanih štetnim uticajem sunca. Ovaj vitamin za kožu može pomoći poboljšanjem elastičnosti, ali i stimuliše stvaranje kolagena.

Vitamin C se može naći u ovim namirnicama:

- agrumi i citrusi

- Brokoli

- jagode

- paprike

- egzotično voće poput ananasa i kivija

- bobičasto voće kao što su brusnice, borovnice, maline i kupine

Vitamin D

Među dobrim vitaminima za kožu mora se naći vitamin D, koji podstiče stvaranje ćelija kože, razvoj novih ćelija kože i regeneraciju ćelija. Dokaz za to je istraživanje koje pokazuje da delovanje vitamina D i vitamina E može pomoći u lečenju inflamatornih kožnih oboljenja kao što je atopijski dermatitis.

Da bi se vitamin D sintetizovao u našem telu, potrebna mu je sunčeva svetlost i bez nje će biti veoma teško doći do svih ćelija gde je potreban. Takođe je odgovoran za regulisanje hormona i zdravlje kostiju.

Ovo su namirnice koje sadrže vitamin D:

- mlečni proizvodi i mleko

- losos, tunjevina, sardine, skuša, bakalar

- rakovi i morski plodovi

- Jaja

- pečurke

- žitarice

- goveđa jetra

Vitamin E

Kao i vitamin C, ovaj vitamin je dobar antioksidans i služi za oslobađanje slobodnih radikala. Dobar je sastojak za usporavanje znakova starenja na koži i regeneraciju oštećene kože i ožiljaka. Ovaj vitamin kože je čest sastojak kreme za sunčanje jer ima dobra svojstva da štiti kožu od UV zračenja.

Namirnice bogate vitaminom E su:

- bademi

- blitva i peršun

- suncokret

- Avokado

- masline

- orasi

Pa, vreme je da promenite ishranu i učinite svoju kožu - blistavom.

(Espreso/hr.n1info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.