SMETE LI SE KLADITI DA ZNATE KOJA VOĆKA IMA NAJVIŠE VITAMINA C? NIJE ona na koju ste PRVO pomislili, bićete u šoku
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

SMETE LI SE KLADITI DA ZNATE KOJA VOĆKA IMA NAJVIŠE VITAMINA C? NIJE ona na koju ste PRVO pomislili, bićete u šoku

Bogate su vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i veoma su ukusne....

Objavljeno: 12:07h

Naravno, reč je o mandarinama, a zašto treba svakodnevno konzumirati pročitajte u nastavku:

1. Mandarine za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična pomorandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe i kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

2. Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarine sadrži hranljiva jedinjenja koja snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

3. Sprečava gojaznost

Naučnici sa Univerziteta Ontario otkrili su kako hranljiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Odlične za kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške madnarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu i jednom sedmično ako imate suvu i normalnu kožu.

5. Popravlja raspoloženje

Verovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mejo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teskobe. Ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Savet plus: Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupovine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.