KADA SE TUŠIRATE, OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Poboljšaćete vaš imunitet, kosa će vam biti ZDRAVIJA, i to nije sve
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuširanje

KADA SE TUŠIRATE, OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Poboljšaćete vaš imunitet, kosa će vam biti ZDRAVIJA, i to nije sve

Kad jednom probate, nećete poželeti da se vratite starim navikama!

Objavljeno:

Ideja o hladnom tušu može biti zastrašujuća na prvi pogled, ali nudi veliki broj zdravstvenih prednosti. Studije pokazuju da može stimulisati protok krvi, poboljšati raspoloženje i čak poboljšati zdravlje kože i kose

Ovih 5 prednosti nudi hladan tuš:

Jača imuni sistem

Kako prenosi portal Insajder, studije pokazuju da kada je vaše telo izloženo hladnoći, proizvodite više belih krvnih zrnaca – ćelija koje vaše telo koristi za borbu protiv raznih infekcija. Ovo može biti jedan od razloga zašto hladan tuš jača imuni sistem.

Studija iz Holandije iz 2016. otkrila je, na primer, da su ljudi koji su svojoj rutini dodali hladan tuš statistički manje verovatno da će se razboleti. Bilo je potrebno samo 30 sekundi hladne vode na kraju toplog tuša.

Ublažava depresiju

- Hladan tuš stimuliše nervne receptore u vašoj koži, što zauzvrat stimuliše moždanu aktivnost - kombinacija koja može imati antidepresivni efekat - rekla je Mišel Grin, MD, privatni dermatolog.

Studija iz 2008. pokazala je da su učesnici koji su bili izloženi hladnoj vodi osetili olakšanje od simptoma depresije. Takođe je navela da terapija hladnom vodom nije imala neželjenih efekata. Međutim, on takođe ističe da bi "bile potrebne detaljnije studije da bi se proverila validnost ove hipoteze". Treba dodati da hladan tuš nije zamena za bilo koji antidepresiv.

Poboljšava pažnju

Kada se tuširate hladnom vodom, izazivate manje šoka u telu i istovremeno stimulišete svoj simpatički nervni sistem. On kontroliše automatske funkcije tela kao što su otkucaji srca i varenje. Takođe pomaže da se brzo reaguje na stres i da smanji simptome, kao što su ubrzan rad srca, znojenje ili povećana budnost.

Pomaže kod zdravije kose

- Hladna voda je mnogo bolja za kosu od tople vode - kaže Debra Jaliman, MD, dermatolog i profesor na Mt. Sinai. - To je zato što topla voda najverovatnije može da ukloni prirodna ulja iz vaše kose koja je održavaju sjajnom i zdravom. Tuširanje hladnom vodom stoga pojačava sjaj i pomaže da se izgladi spoljašnji sloj pramenova kose koji se zove kutikula – tako kosa izgleda manje kovrdžava - dodaje Jaliman.

Ne isušuje kožu

Ako želite da sprečite pucanje kože – posebno kada je napolju suvo i hladno – trebalo bi malo sniziti temperaturu vode pri tuširanju. - Hladan tuš ne isušuje kožu kao vruć. Ne uklanja prirodna ulja sa kože , koja je održavaju hidratantnom - kaže Jaliman.

Ako patite od suve kože, topla voda može pogoršati stanje. - Tople kupke imaju tendenciju da izazovu crvenilo i svrab - objašnjava Debra. Hladna voda, s druge strane, smanjuje upalu i takođe može pomoći u smanjenju otoka i svraba.

Bonus video:

01:39

DUHOVNO SU ZAPUŠTENI ONI KOJI SLAVE NOĆ VEŠTICA! Kulturolog šokirao izjavom: PRIZIVAJU ZLO NA SEBE

(Espreso/Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.