ZBOG NJIH VAM NIJEDNO JELO NE ISPADNE KAKO TREBA: 3 začina koja stavljamo u potpuno POGREŠNO vreme
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZBOG NJIH VAM NIJEDNO JELO NE ISPADNE KAKO TREBA: 3 začina koja stavljamo u potpuno POGREŠNO vreme

U nastavku donosimo 10 najčešćih grešaka u pripremi jela koji se mogu dogoditi amaterima, a ponekad i profesionalcima

Objavljeno: 15:06h

Svima nam se barem jednom dogodilo da smo entuzijastično krenuli s kuvanjem, samo da se san o raskošnom ručku u roku od minute pretvori u noćnu moru. Zagorelo meso, nedostatak potrebnog sastojka, testo koje se nije dignulo, umak koji je završio na zidu, podu ili čak na pregači nesrećnog kuvara samo su neke situacije koje mogu izbiti volju i iz najvećih kulinarskih znalaca.

Nakon katastrofe dolaze pitanja, preispitivanje odluka te proklinjanje recepta koji nas nije dovoljno dobro vodio kroz pripremu jela. I dok ljutito popravljamo greške, na videu čujemo glas kuvara koji upravo stavlja dekorativni peršun na posluženu porciju i potom se čudimo: „Kako je, pobogu, njemu uspelo?“.

U takvim situacijama važno je primiriti misli te suzbiti želju da pobacate sve posude na ulicu jer greške u kuhinji se svima mogu dogoditi. Važno je samo da ih na vreme prepoznate te izbegnete u svim budućim kulinarskim avanturama. Kako bi vam olakšali borbu, donosimo 10 najčešćih grešaka u pripremi jela koji se mogu dogoditi amaterima, a ponekad i profesionalcima.

1. Ne pratimo recept – idemo po sećanju

Iako je dobro uneti svoj "dodir" u jelo, uvek je sigurnije pratiti recept, pogotovo kada je u pitanju određivanje količine namirnica te temperature pečenja. Ponekad pokoji dodatni gram začina može povući dodatne komplikacije u okusu, dok preslabo zagrejan šporet može uništiti jelo. Stoga, sprečite moguću katastrofu i za prvu ruku pratite recept te ga spremite na mobilnom telefonu ili zapišite u beležnicu. Ako ništa drugo, zapamtite barem postavke pečenja kako biste na miru mogli staviti jelo u šporet bez konstantnih otvaranja vrata.

2. Koristimo tupe noževe

Tupe noževe niko ne želi videti u kuhinji. Osim što ne mogu pravilno odrezati paradajz ili šnitu hleba, takođe su izuzetno opasni jer ih je teže kontrolisati i držati pod pravim uglom prilikom korištenja. Rešenje pritom nikako nije okrugli oštrač jer on prvenstveno služi za oblikovanje oštrice, a ne za oštrenje. Noževi se oštre u specijalizovanim servisima ili uz malo vežbe na kamenju za oštrenje noževa.

Ako želite da noževi duže vreme zadrže svoju oštrinu morate na umu imati nekoliko stvari. Prvo, nikada ih ne stavljajte u mašinu za suđe. Perite ih isključivo hladnom ili mlakom vodom i to odmah nakon korištenja. Nakon toga ih osušite i pospremite, samo ih nemojte ostaviti mokrima.

3. Koristimo maslinovo ulje za sve

Maslinovo ulje je jako popularno u hrvatskoj kuhinji. Zdravo je, ukusno i odlična je alternativa drugim masnoćama. Međutim, ono nije uvek bolje rešenje. Maslinovo ulje ima nižu tačku ključanja nego suncokretovo ulje ili maslac što znači da će pre zagoreti te samim time promeniti ukus na višim temperaturama. Tačka ključanja maslinovog ulja nalazi se između 185 i 220 Celzijevih stepeni. Drugim rečima, maslinovo ulje nikako se ne sme koristiti za prženje, roštilj ili pripremu pečenja u peći na visokim temperaturama.

Sveže pečeno meso mora odmoriti barem 10 minuta pre serviranja

4. Okrećemo meso više puta

Mnogi se stručnjaci za meso i grill slažu da ne treba preterano komunicirati s mesom tokom pečenja. Ono se treba okrenuti samo jednom i sve vreme stajati na istoj površini bez prevrtanja, premeštanja, ubadanja i sličnih intervencija. Jedino tako možete dobiti sočan komad mesa.

Kako biste osigurali uslove za lakše pečenje, iznimno je važan dostatan izvor topline i dobro svetlo. Slaba vatra, plin ili indukcija podrazumijevaju i duže vreme pečenja tokom kojeg se meso isušuje. S druge strane, dobro osvetljenje pomoći će prilikom utvrđivanja je li meso pečeno ili ne.

5. Ne dopuštamo mesu da se odmori

Dobrom komadu mesa teško je odoleti, no biće daleko bolji ako mu date barem 10 do 20 minuta odmora nakon pečenja. To je vreme ključno kako bi meso redistribuisalo sve sokove koje je otpustilo tokom pečenja i s kojima se do tada kuvalo. Ako zarežemo odrezak ranije, svi će sokovi iscuriti, a zalogaj će biti manje sočan i ukusan.

Imajte na umu da je princip odmora važan i pre kuhanja. Ako ste meso držali u frižideru, pogotovo ako je reč o odresku, važno ga je izvaditi na vreme kako bi se njegova temperatura približila sobnoj. Izvadite meso barem pola sata do sat vremena pre kuvanja kako biste bili sigurni da su se svi delovi odmrznuli. Najgora opcija jest da sredina ostane hladna ili smrznuta jer će to samo otežati proces kuvanja.

6. Otvaramo peć tokom pečenja kolača

Otvaranje peći tokom pečenja nepotrebna je i nimalo isplativa navika. Svako otvaranje vrata dovodi do rapidnog pada temperature. Iako nam se ne čini značajnim, upamtite da otvaranjem peći možete sasvim poništiti proces podizanja testa, bilo da je reč o hlebu, biskvitu ili keksima. Pećnicu otvorite samo na samome kraju kada vam se jelo čini gotovim i spremnim za serviranje. Tada proverite je li sredina jednako pečena kao i vanjski delovi. Ujedno, kada izvadite tepsiju van prilikom provere, odmah zatvorite peć i nikako je nemojte ugasiti kako ne bi opala postignuta temperatura.

Nemojte otvarati peć tokom pečenja jer tako gubite toplinu nužnu za kvalitetno jelo

7. Začinjavamo jelo samo jednom na kraju

Dodavanje začina na kraju uobičajena je početnička pogreška. Stoga je potrebno dodati začine odmah nakon namirnica kako bi imali vremena integrisati se u jelo. Iskusni kuvari će preporučiti začinjavanje jela čak nekoliko puta u procesu kuvanja. Umesto da sve začine primenite jednom i vratite sve na svoje mesto, držite sve začine blizu, svako malo probajte svoje jelo i prilagođavajte okus dodavanjem jednog ili drugog začina.

8. Preskačemo zagrevanja peći i tave

Problem nedovoljno zagrrjane površine za pečenje je jednostavan – jelo će se pre skuvati nego ispeći u tim uslovima. Keksi koji uđu u peć zagrejanu na jedva 100 Celzijevih stepeni rastopiće se i spojiti u jednu veliku palačinku. Meso na nedovoljno zagrejanoj tavi isušiće se i najverovatnije zalepiti za nju. Povrće u kalupu u toploj peći prvo će ispustiti deo sokova pa se kuvati u njihovoj pari.

9. Radimo više stvari uz kuvanje

Kada bacite pogled na vesti, provjeravate mail, odgovarate na poruku ili brzinski ubacujete veš na pranje dok istovremeno kuvate, to su trenuci kada vam zagore palačinke, a piletina se isuši. Iako je nekada teško ne iskoristiti one malo duže stanke u kuhinji da nešto brzinski obavimo i maknemo s 'to-do' liste, pokušajte to maksimalno izbegavati. Iskoristite te trenutke za opuštanje ili svojevrsnu kulinarsku meditaciju. Promislite o jelu koje pripremate, probajte kakvog je ukusa, osmislite kako ćete ga servirati, proverite jeste li napravili sve korake po receptu i biste li hteli dodati neki svoj 'twist' jelu.

10. Pretrpamo tave i tepsije

Previše namirnica u tavi ili tepsiji znači teže postizanje odgovarajuće temperature, ali i veću količinu vlage i ispuštenih sokova u kojima se namirnice krenu kuvati, a ne peći. Takođe, zbog nestabilne temperature, većina će se namirnica nejednako termički obraditi. Dobro je upamtiti, pogotovo kad pečete meso, da se niti jedan komad ne bi smeo dodirivati.

(Espreso/ Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.