ZAŠTO NE SMETE IGNORISATI ČESTU GLAVOBOLJU? Od izuzetnog je značaja
Ilustracija, Foto: Pixabay / geralt

savet

ZAŠTO NE SMETE IGNORISATI ČESTU GLAVOBOLJU? Od izuzetnog je značaja

Lekari neurolozi te neuroradiolozi objašnjavaju na koje grupe se glavobolje dele, kako se otkriva uzrok i koje su terapijske mogućnosti te o čemu zavisi uspeh lečenja

Objavljeno: 14:02h

Imaš li česte glavobolje, nisi jedina. Glavobolje su jedna od najčešćih bolova zbog kojih ljudi posežu za lekovima bez recepta, ali i traže lekarsku pomoć. Dele se u primarne i sekundarne.

Sekundarne glavobolje su sve one koje su uzrokovane određenim jasno vidljivim ili objašnjivim oštećenjem moždanog ili okolnog tkiva te kao preneseni simptom neke druge dobro definisane bolesti, npr. intrakranijske infekcije ili tumori (unutar lobanje), povrede glave, teška hipertenzija (povišeni krvni pritisak), bolest vratne kičme, očiju, nosa, ždrela, zubiju, ušiju, cerebralna hipoksija (nedostatan dotok kisika u mozak). Primarne glavobolje su migrena, tenzijska i "cluster" "

Sve ostale glavobolje kojima ne možemo na taj način odrediti uzrok nazivaju se primarne glavobolje. Te se glavobolje, uz još neke manje učestale tipove, dele u tri velike grupe, a to su migrenske, tenzijske i "cluster" glavobolje. Svaka ima tačno određene dijagnostičke kriterije, a dijagnozu postavlja neurolog na temelju anamneze, neurološkog pregleda i isključivanjem sekundarnih uzroka. Prilikom dijagnostičkog procesa, sve vrste primarnih glavobolja mogu se dijagnostifikovatii već samo na temelju anamneze i neurološkog pregleda, ali dostupnošću slikovnih prikaza mozga, često se u dijagnostički proces uključuje i MR mozga kao inicijalni slikovni prikaz moždanog tkiva za poređenje s kasnijim praćenjem glavobolje ako glavobolje promene karakter, intenzitet ili učestalost", rekao nam je doc. dr. sc. Anton Glasnović, dr. med., specijalist neurologije i psihoanalitičar iz Poliklinike Affidea.

Traje li glavobolja od 4 do 72 sata, pulsirajuća, umerenog do jakog intenziteta i javlja li se na samo jednoj strani glave i pogoršava naprezanjem, tada možemo reći da se radi o migreni. Uz ove simptome mogu se javiti i mučnina, povraćanje, preosetljivost na svetlo, buku, mirise. Migrena se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće od 10. do 40. godine života i češća je kod žena nego muškaraca. Uzroci nisu poznati, a faktori mogu biti promene u nivou hormona estrogena (menstrualni ciklus, premenopauza, oralni kontraceptivi), nesanica, glad, vremenske promene. Ponekad migrenskoj glavobolji prethodi kratko razdoblje razdražljivosti, depresije ili povišenog raspoloženja, a može biti povezana i s pojavom aure. Aura se definiše kao prolazni, neurološki, vidni ili govorni poremećaj koji prethodi izbijanju glavobolje, a najčešći je vidni u obliku bljeskova ili pojačanih kontrasta boja. Napadi se mogu javljati svakodnevno ili samo jednom mesečno i obično kod pojedinog pacijenata slede karakteristični uzorak.

Tenzijska glavobolja je stalna, hronična i blaga i najčešće počinje u okcipitalnoj regiji (stražnji deo glave) ili frontalnoj (prednji deo) regiji i širi se po čitavoj glavi. Opisuje se najčešće kao stezanje lobanje i osećaj pritiska i pojačava se na kraju dana. Kod "cluster" glavobolje dolazi jednostranim napadajima u orbitotemporalnom području u isto doba dana koji su jaki, teški, traju od 30 do 180 minuta, često praćeni uz suzenje, crvenjenje lica ili Hornerov sindrom te uznemirenost.

Mogu li se glavobolje lečiti i kako?

Terapijske mogućnosti i uspeh lečenja glavobolja relativno su veliki, a saradnjom pacijenta i neurologa sve primarne glavobolje mogu se staviti pod kontrolu, odnosno osoba s glavoboljom može biti u potpunosti funkcionalna, objasnio nam je doc. dr. sc. Anton Glasnović, specijalist neurologije i psihoanalitičar. "Pre medikamentozne terapije, razumevanjem simptoma koje pacijent navodi, kao i same individue samo promenom načina života i životnih navika glavobolje se mogu rešiti na zadovoljavajući način u velikom postotku slučajeva", kaže doc. dr. sc. Glasnović te pojašnjava kako izgleda terapija lekovima.

Ako je potrebna medikamentozna terapija prva su linija lečenja acetil-salicilna kiselina ili paracetamol u najvišim dozama od 1000 mg za migrene ili tenzijske glavobolje, dok je kod "cluster" glavobolje terapija kisikom sasvim dovoljna da prekine napadaj. Druga linija medikamentozne terapije različita je kod pojedinih tipova pa se tako, primera radi, kod migrene koriste triptani i to samo u akutnom napadaju, kod drugih indometacin, i slično. Hronična terapija, odnosno terapija tvrdokornih primarnih glavobolja koje ne odgovaraju na prethodne načine lečenja, pretežno se svodi na tricikličke antidepresive, antiepileptike i druge psihotropne lekove. Većina pacijenata nije spremna na psihoterapiju već radije koristi lekove.

Doc. dr. sc. Anton Glasnović, spec. neurologije i psihoanalitičar napominje da se u praćenju bolesnika s glavoboljom uvek gleda pacijent kao cjelina njegovog psihičkog i fizičkog stanja pa je tako važno uzeti u obzir činioce poput mesečnog ciklusa, hormonskog disbalansa, cervikalne problematike, ali i psihičkih nesvesnih konflikata koji imaju izrazit uticaj na glavobolju u smislu da ih se ne sme zanemariti u evaluaciji bolesnika.

"Takođe, jedna od kvalitetnijih terapijskih metoda primarnih glavobolja je i psihoterapija, ali ona traje dugo i većina pacijenata nije spremna upustiti se u rešavanje svojega stanja na tom najdubljom nesvesnom nivou konflikata već radije pribegavaju medikamentoznoj terapiji", dodao je doc. dr. sc. Anton Glasnović. Na kraju, primarne glavobolje vrlo su zahvalne za dijagnostiku i lečenje, ali zahtevaju predanost i strpljenje te ponajviše iskustvo kliničara u radu s pacijentima koji se na njih žale.

(Espreso/ Miss7Zdrava)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.