BIZARNOST O HRANI: Od jednog sastojka se pravi DINAMIT, drugi se koristio kao LEK, a šta pojačava WIFI signal?!
Foto: Profimedia

da li ste znali

BIZARNOST O HRANI: Od jednog sastojka se pravi DINAMIT, drugi se koristio kao LEK, a šta pojačava WIFI signal?!

Da li znate da majčino mleko ne mora biti belo i da Eskimi koriste frižider?

Objavljeno: 18:15h

Hrana je naša nasušna potreba, naše gorivo, ali i užitak. Neko voli slane, a neko slatke zalogaje, a ovo su bizarne činjenice o hrani za koje verovatno niste čuli:

- Ne postoji hrana koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke osim majčinog mleka, koje, uz to, stvara imunitet kod bebe. Majčino mleko nije uvek belo. Može biti plavo, zeleno, žuto, ružičasto ili narandžasto – u zavisnosti od toga šta je mama jela i pila.

Bundeva, Tikva, Med
foto: Profimedia

- Med je jedini proizvod koji ne propada i može da opstane 3.000 godina. Arheolozi su našli ćupove ispunjene medom koji je bio potpuno jestiv. Med, inače, ulazi u našu krv za manje od 20 minuta, zato što je već prošao kroz probavni sistem pčela.

- Verovatno nikada ne biste pomislili da je Eskimima potreban frižider. Oni ga koriste iz potpuno drugog razloga od nas: žele da spreče smrzavanje hrane. Praktično, oni time zagrevaju hranu, ma kako to paradoksalno zvuči.

- Kečap se tridesetih godina XIX veka prodavao kao lek protiv dijareje, probavnih smetnji, reume i žutice. Ideja je potekla od doktora Džona Kuka Beneta, koji je kasnije kečap prodavao kao “tablete od paradajza”. Tržište se urušilo dvadeset godina kasnije, kada je mnogo ljudi počelo da prodaje sok od paradajza.

Kikiriki
foto: EPA/BILAWAL ARBAB

- Dinamit se izrađuje od kikirikija, zapravo od njegovog ulja koje proizvodi glicerol. Od njega se posle pravi nitroglicerin, koji je ključni sastojak dinamita.

- Verovali ili ne, ali krompir pojačava vaj-faj signal. Američki proizvođač aviona “Boing” koristio je neobičnu zamenu za testiranje svog vaj-faj sistema – krompir. Putnička sedišta nekoliko dana su bila opterećena ogromnim vrećama krompira kako bi se proverila jačina signala. Istraživači su došli do zaključka da krompir “stupa u interakciju” sa elektronskim signalima na sličan način kao i ljudi. Zahvaljujući testu sa ovom krtolastom biljkom imamo dobar signal interneta u avionu.

Sladoled
foto: Profimedia

I da vam otkrijemo još jednu tajnu. Sladoled koji se koristi u reklamama je zapravo pire od krompira, kako se ledena poslastica ne bi otopila tokom snimanja.

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.