Da li je ulje kanabisa opasna prevara ili čudotvorni lek? Ne nasedajte na priče čiji je jedini cilj da zarade na očajnima! (FOTO)
Foto: Reuter Lucas Jackson / Profimedia

APOTEKA BUDUĆNOSTI

Da li je ulje kanabisa opasna prevara ili čudotvorni lek? Ne nasedajte na priče čiji je jedini cilj da zarade na očajnima! (FOTO)

Ovo pitanje ne muči samo obolele i njihove najbliže, već i naučnike koji se svim silama upinju da već jednom razreše misteriju isprepletanu oko indijske konoplje

Objavljeno: 15:45h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Polemika o zdravom uticaju ulja marihuane na razne bolesti je svima već dobro poznata i još uvek traje. Stotine naučnika širom sveta je baš zbog toga upreglo svoje moždane vijuge da već jednom razreše misteriju indijske konoplje i njenih uticaja na zdravlje.

Kad pročitate koliko je zdrava, poželećete je u kućnoj apoteci (FOTO)

Pre nego što stanete na bilo koju od strana ( da je zdrava ili štetna) trebalo bi da se detaljno upustite u čitanja stotine i stotine pisanija o ovoj billjci koja izaziva toliku pažnju.

10 razloga zašto marihuanu treba legalizovati (GIF) (VIDEO)

foto: giphy

Rik Simpson je najpoznatiji zastupnik teze da kanabinoidi leče rak, i to ne bilo koji već sve vrste raka, a za ulje od konoplje kaže da leči i mnoge druge bolesti. Pri tome Simpson pod kanabinoidima podrazumeva aktivne supstance indijske konoplje, odnosno ono što se može dobiti iz stabljike, semenki ili pupoljaka biljke ( najčešće uljai paste ).

foto: AP Nathan Denette

Kanabinoidi su grupa sastavljena od 21 ugljenjika koji sadrže terpenofenolik jedinjenja koja su jedinstvena i postoje samo u kanabisoidnim vrstama. Ova biljna jedinjenja su poznata i kao fitokanabinoidi, i kao je u biljci primaran psihoaktivni sastojak delta-9-tetrahidrokanknabinol (THC), a postoje i jedinjenja sa samo biološkim aktivnostima kanabinol, kanabidiol (CBD), kanabihromen, kanabigerol, tetrahidrokanabivarin, i delta-8-THC.

foto: Tumblr

S druge strane Robert Tod Karol je oštar protivnik zastupanja Rika Simpsona i pokušao je da obori njegovu tezu o bilo kakvoj koristi marihuane na zdravllje. Robert između ostalog kaže da se ne protivi ideji da bilo ko koristi bilo šta što će mu donesti osmeh na lice, ali da se oštro protivi izlaganju teza koja bi jako bolesne mogla da dovede do potpunog očaja.

- Na žalost, ova biljka nije čarobna i od nje se ne mogu očekivati čuda. Samo po sebi nikako ne znači da kanabis bez ikakvog drugog lečenja može izlečiti bilo šta, kaže Robert Tod Karol.

foto: Profimedia

Mnogo naučnika je pokušalo da suzi i već jednom zaokruži ova istraživanja i da konačno da odgovore ljudima, ali većina studija koje su se pojavile su oprečne, a mnoge studije koje se pojavljuju čak ni ne ističu rak u prvi plan istraživanja.

foto: giphy

- Većina studija su zapravo predkliničke studije rađene na ćelijskim kulturama i mišjim modelima

- Neke od studija su pokazale da kanabinoidi, po određenim okolnostima, zapravo mogu pomoći rastu ćelija raka i mogu doprineti progresiji tumora.

- Mnoge studije podrazumevaju samo ispitivanje kanabinoida za lečenje simptoma raka i sporednih efekata, a ne uticaj na rak sam.

Sve te studije govore o tome da uticaj kanabinoida treba istraživati i dalje, ali ne daju precizne odgovore na pitanja o uticaju kanabisa na sam rak.

foto: tumblr

Na tu temu, poznati doktor Gorski kaže da ima mnogo zanimljivih istraživanja o uticaju kanabinoidnih receptora i da će kanabinoidi agonista iz marihuane ili drugih prirodnih ili sintetičkih izvora biti korisno sredstvo za dodavanje antikancerogenim terapijama.

foto: Reuter Lucas Jackson

Agonisti mogu da imitiraju prirodne steroide i da deluju na hormone receptora ili da izmene enzime odgovorne za hormonsku sintezu i hormonske degradacije.

foto: tumblr

Iz do sada poznatih istraživanja se ne može zaključiti da marihuana sama po sebi, svojim svojstvima leči rak. Čak i u prečišćenom obliku prirodno izvedeni ili sintetički kanabinoidi agonista pokazuju minijauturno antitumorsko dejstvo u prekliničkim modelima istraživanja, što znači da se mora kombinovati sa hemoterapijskim lečenjima.

Da li je baš tako? Da li nedostatak jakih kliničkih dokaza o uticaju marihuane na rak znači da ona uopšte ne pomaže obolelima? Naravno da ne. Marihuana već obolelima može da spreči mučninu, anoreksiju i povraćanje.

foto: Profimedia

Takođe je utvrđeno da kanabinoidi imaju jaka antioksidantna svojstva, nevezana za NMDA receptore angonista. To čini kanabinoide podesnim za istraživanja o uticajima na druge bolesti, kao što su ishemija, inflamatorne i autoimune bolesti.

Utvrđeno je da se kanabinoidi mogu imati primenu u kao neuroprotektanti u ograničavanju oštećenja neuroloških oštećenja koja prate ishemiju, moždane udare i traume ili kod neurodegerativnih oboljenja. Međutim, ova istraživanja su tek na početku i još se ne zna kako će tačno moći da se koriste.

foto: tumblr

Svi zaključci istraživanja se još uvek razvijaju i stalno otvaraju nova pitanja. Ono čega pacijenti treba najviše da se čuvaju nije sam uticaj kanabisa i kanabinoida na bolest, već toga šta i kako kupuju.

Poznati su slučajevi gde su lljudi kupovali kanabinoidne paste koje se zapravo ne prave od marihuane, već od močvarskog mulja sa zapadne obale Amerike. Po svom sastavu te paste su slične marihuani, ali ne sadrže THC i CBD, a mogu da sadrže izuzetno štetne materije jer se prikupljaju u mulju.

foto: Profimedia

Za sada se samo nameće zaključak da marihuana i ulja od marihuane ne leče kancer, bar ne još uvek, ali da mogu ublažavati prateće simptome mučnine, bolova i ojačati apetit obolelima. I da svako ko ima potrebu za ovim sredstvom razume da mu ono neće doneti izlečenje, već da će mu samo olakšati simptome.

Isto tako, pacijent treba da pazi kako, gde i šta kupuje jer se mnoga ulja koja se nalaze u prodaji prave od močvarnog ulja koje može imati jako loš uticaj na organizam, pogotovo ako je organizam na bilo koji način oslabljen. To isto važi i za sve popularnije paste od kanabinoida, odnosno paste od marihuane.

foto: giphy

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.