Pazite šta radite: 6 poslova od kojih imate veće šanse da dobijete rak! (FOTO) (GIF)
Foto: Shutterstock

visokorizični poslovi

Pazite šta radite: 6 poslova od kojih imate veće šanse da dobijete rak! (FOTO) (GIF)

Ukoliko i vi radite jedan od ovih poslova, ne mora da znači da ćete odmah oboleti. Tako prema izveštaju američkog Udruženja oboljelih od raka, nekada može proći decenija dok bolest ne izađe na površinu.
Objavljeno:

Prema australijskoj studiji, poljoprivreda se nalazi u top pet mjesta poslova koji imaju veći rizik za dobijanje raka u toj zemlji. Često izlaganje izduvnim gasovima, pesticidima, umjetnim gnojivima dovodi do limfoma, leukemije i drugih vrsta raka.

3. Frizeri i brijači

Jedna trećina žena koje imaju više od 18 godina, kao i 10 posto muškaraca, koristi neki oblik boje za kosu, a usluge traže u profesionalnim salonima.

foto: Giphy

Studija iz 2009. je pokazala da frizeri i brijači imaju veći rizik od dobijanja raka mjehura, grla i pluća. Nacionalni institut za rak ukazuje na boju za kosu kao jednog od krivaca, i to zbog česte izloženosti hemikalijama.

4. Automehaničari

Automehaničari imaju prljav, mastan posao, ali opasnost nije u tome. Azbest se još uvijek koristi kod kočnih obloga, a azbestna vlakna se ispuštaju u vazduh te tako dospijevaju u pluća radnika. Azbest je vodeći uzrok mezotelioma - teškog oblika raka. Pored azbesta, automehaničari dolaze i u dodir sa benzinom koji sadrži benzen, a koji je povezan sa leukemijom.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.