VAŽNO ZA ZDRAVLJE! Podgrevanje namirnica u pogrešnim posudama može vas koštati skupo, obratite pažnju!
Foto: Printscreen

MIKROTALASNA

VAŽNO ZA ZDRAVLJE! Podgrevanje namirnica u pogrešnim posudama može vas koštati skupo, obratite pažnju!

Ako imate naviku da ostatke obroka umotavate u plastičnu foliju, pa ih tako podgrevate u mikrotalasnoj (kako biste sprečili prskanje po rerni), odmah prestanite

Objavljeno:

Mikrotalasna je vrlo korisna za pripremanje brzih jela i podgrevanje hrane, ali treba znati i kada može da škodi zdravlju.

Svi znaju da se metalno posuđe i aluminijumska folija ne smeju stavljati u rernu, a postoje i materijali koji se ne preporučuju jer mogu "ispustiti otrove" u kombinaciji sa nekom hranom usled zagrevanja...

Ako imate naviku da ostatke obroka umotavate u plastičnu foliju, pa ih tako podgrevate u mikrotalasnoj (kako biste sprečili prskanje po rerni), odmah prestanite! Ova vrsta folije, kao i plastične posude, kada se zagrevaju mogu ispustiti neke otrovne hemikalije u hranu.

Plastične posude koje nisu namenjene za zagrevanje hrane, odnosno kutije od sladoleda koje većina nas koristi za čuvanje namirnica, kao i plastične flaše, mogu sadržati bisfenol A i ftalate, materije koje su štetne po zdravlje ljudi. U kombinaciji s masnom hranom, kao što su meso i sirevi, postoji rizik da se ova jednjenja "oslobode".

Brojna istraživanja sugerišu da bisfenol A i ftalati odgovorni za izazivanje endokrinih poremećaja, odnosno da utiču na lučenje hormona i da mogu poremetiti zdrave ćelije.

"Pojedinačno izlaganje ovim hemikalijama je vrlo malo, ali ako se često dešava tokom dužeg vremenskog perioda, njihov negativan uticaj se sabira, što može da dovede do različitih štetnih posledica po zdravlje", otkrio je profesor reproduktivne fiziologije sa Harvarda, dr Ras Hauzer za "Harvard Health Publishing".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.