ČULO UKUSA I MIRISA NE GUBI SE SAMO ZBOG KORONE: Doktorka Joković upozorava na iste simptome kod OPASNIH BOLESTI!
Doktorka Joković naglašava da su ova dva čula veoma povezana i da osobe sa gubitkom čula mirisa imaju sigurno izmenjen i osećaj ukusa ili njegov potpuni nestanak, Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

ČULO UKUSA I MIRISA NE GUBI SE SAMO ZBOG KORONE: Doktorka Joković upozorava na iste simptome kod OPASNIH BOLESTI!

Gubitak čula mirisa i ukusa je jedan od najčešćih simptoma virusa korona, ali ovaj poremećaj može da ukaže i na druga oboljenja, čak i na ona najteža.

Objavljeno:

Šta sve može da bude uzrok gubitka čula mirisa i ukusa, kako se leči, koliko dugo traje oporavak i u kojim situacijama ono trajno nestaje? Doktorka Galina Joković, specijalista otorinolaringologije i subspecijalista audiolog u KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje" u Beogradu, kaže da je gubitak čula mirisa i ukusa za ljude sa ovim problemom od životnog značaja:

- Kvalitet života je tada značajno lošiji, dolazi do gubitka apetita i telesne težine, pothranjenosti i slabljenja imuniteta. Da bi nadoknadili osećaj neslanog ili nedovoljno slatkog, ljudi dosoljavaju hranu ili je preterano šećere, pa tako otvaraju vrata hipertenziji i dijabetesu.

Odsustvo ukusa i mirisa je obično posledica infekcije, ali i teškog oboljenja

Doktorka Joković naglašava da su ova dva čula veoma povezana i da osobe sa gubitkom čula mirisa imaju sigurno izmenjen i osećaj ukusa ili njegov potpuni nestanak. Dugačak je spisak bolesti koje mogu da izazovu ovaj poremećaj.

Kako se prepoznaje

Gubitak ili smanjen osećaj mirisa i ukusa se prepoznaje kada je hrana bezukusna, ne osećate miris i ne uživate u jelu. Posle obroka je prisutan neprijatan ukus u ustima.

Dugačak je spisak bolesti koje izazivaju gubitak čula

- Najčešći uzroci gubitka čula mirisa su starenje, oboljenja nosa i sinusa poput akutne respiratorne infekcije, obične kijavice, virusne infekcije, a sada kovid-19. Zatim, hronično oboljenje nosne sluznice kao što je atrofični rinitis ili ozena, alergijski rinitisi i sinuzitisi, prisustvo polipa u nosu i sinusima, endonazalni karcinomi. Do gubitka čula mirisa dovodi i trauma glave, nosa i kičmene moždine, konzumiranje alkohola, pušenje i određena hronična stanja - ističe doktorka.

Gubitak oba čula mogu da izazovu i neurološke bolesti kao što su multipla skleroza, tumori mozga, epilepsija, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove, demencije, blagog oštećenja kognitivne funkcije, Alchajmerovog sindroma.

Peti element

Postoje četiri osnovna ukusa: slatko, slano, gorko i kiselo. Peti, bazični ukus, zvanično priznat, zove se umami, a predstavlja slano-mesnati ukus.

Psihijatrijska oboljenja remete čulo mirisa

Psihijatrijska oboljenja takođe mogu da uzrokuju pomenute poremećaje i njihov drugačiji doživljaj. Postoje i stanja sa urođenim nedostatkom ili bez funkcije sistema za miris i ukus.

Doktorka Joković naglašava i da mnogobrojni lekovi mogu da dovedu do gubitka čula mirisa - antihistaminici, antibiotici poput penicilina i tetraciklina, lekovi protiv hipertenzije. Ali i oni iz grupe statina, hemoterapeutici, narkotici kao što su kodein i morfin, antidepresivi, cimetidin lek za gastritis, furosemidi, određeni antiepileptici, kao i lokalna upotreba mnogih sprejeva, kapi ili gelova za nos. Pet od devet osoba sa problemom čula mirisa imaće poteškoće i sa osećajem ukusa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Magazin novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.