PRODUŽENI SIMPTOMI KOVIDA OTEŽAVAJU NORMALNO FUNKCIONISANJE! Evo šta kažu stručnjaci! Poslušajte savet!
Foto: Profimedia

PRODŽENI SIMPTOMI KOVIDA

PRODUŽENI SIMPTOMI KOVIDA OTEŽAVAJU NORMALNO FUNKCIONISANJE! Evo šta kažu stručnjaci! Poslušajte savet!

Dve trećine teško obolelih od koronavirusa i pola godine nakon infekcije pati od posledica

Objavljeno: 12.01.2021. 22:41h

Pacijenti mesecima nakon preležane korone mogu imati povišenu temperaturu, probleme s plućima, srcem, koagulacijom, a stručnjaci za Kurir savetuju kako da se izborite s bolešću

Dve trećine teško obolelih od koronavirusa i pola godine nakon infekcije pati od posledica, pokazala je najnovija kineska studija! Međutim, praksa je pokazala da i pacijenti koji su imali nešto blažu kliničku sliku mesecima nakon izlečenja imaju tegobe kao što su povišena temperatura, problemi sa plućima, povišeni pritisak, lupanje srca, osećaj umora, porast D-dimera, opadanje kose...

Žena, Umor, Bolest, Temperatura, Prehlada, Ležanje, Odmor
foto: Profimedia

Simptomi

Stručnjaci savetuju za Kurir kako da se ponašate, kakvu ishranu da primenjujete i šta da radite kako biste se što pre oporavili od takozvanog produženog kovida.

Naučnici u kineskoj studiji su posmatrali 1.733 inficirana pacijenta iz Vuhana. Nekoliko meseci nakon izlečenja, kod 76 odsto ispitanika otkrili su najmanje jedan simptom koji prati pacijente nakon preležane bolesti. Umor i slabost u mišićima prijavilo je 63 odsto, problem sa snom 26 odsto, a 23 odsto anksioznost ili depresiju. Kod 13 odsto pacijenata kod kojih su bubrezi prethodno funkcionisali normalno, naknadni pregled pokazao je smanjenu funkciju. Kod posebno teško obolelih, mesecima kasnije uočena je smanjena funkcija rada pluća.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog i pneumoftiziolog, kaže za Kurir da je produženi kovid klinički sindrom koji obuhvata tegobe koje pacijent oseća posle završene akutne faze kovida.

- One mogu biti plućnog porekla - pacijenti se žale da imaju kratak dah, da teško dišu, da se zamaraju i pri hodu po ravnom. Mogu biti srčanog porekla, mogu dobiti povišeni krvni pritisak, lupanje srca, osećaj umora, zamaranje, povremeni porast D-dimera, a takođe prijavljuju i pojavu „mentalnih magli“ - objašnjava ona.

Kašalj, Kašljanje
foto: Profimedia

Kaže da kod produženog kovida pacijent ima periode kada se oseća jako dobro i kada se oseća jako loše.

- Jedna od mogućih teorija, a nauka još nije došla do konačnog zaključka, jeste da se u tankom crevu zadržavaju ostaci virusa koji mogu da utiču na ćelije da počnu da deluju protiv vlastitih ćelija. Zato savetujem svima koji su preležali kovid da nastave sa uzimanjem probiotika, koji dovodi do ravnoteže u crevima i dobar je za imunitet - navodi ona.

Uzroci

Što se tiče oporavka pluća, dr Radosavljević savetuje vežbe disanja.

- Postoje posebne spravice koje koriste pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, pomoću kojih se širi grudni koš, te više krvi dolazi u pluća i samim tim je brži proces zarastanja ožiljaka. Lagane šetnje se preporučuju tek posle 10-15 dana, i to u meri koja pacijentu prija. Treba nastaviti i sa uzimanjem vitamina, ali je vitamin B najbolje uzimati prirodnim putem, preko kvasca, pivskog ili običnog. Proizvodi koji su dobri za pluća su kozja surutka, kozje mleko i sirevi, med, matični mleč, kao i proizvodi od meda.

REDOVNI PREGLEDI

D-dimer meriti na nedelju dana

Dr Radosavljević kaže i da treba redovno ići na preglede, posebno treba meriti vrednost D-dimera, koji kod povišenih vrednosti može pokazati sklonost organizma da napravi trombove ili emboliju.

- Ultrazvuk srca treba uraditi vrlo brzo po izlasku iz bolnice ili po prestanku akutnih tegoba, a skener pluća nakon dva do tri meseca. D-dimer u početku treba raditi na sedam dana, posle na 10, pa na dve nedelje. Zbog opasnosti od stvaranja trombova savet je da se što duže koristi „aspirin“, a u slučaju da je D-dimer visok, prepisuju se lekovi.

TEGOBE POSLE INFEKCIJE

Kratak dah

Zamaranje

Srčani problemi

Visok pritisak

Bolovi u mišićima

Anksioznost

Problemi sa snom

Smanjena funkcija bubrega

Bolovi u zglobovima

Gubljenje kose

Povišena temperatura

KAKO SE PONAŠATI

Uzimajte probiotike

Vežbe disanja

Lagane šetnje posle 10-15 dana

Fizička aktivnost se savetuje tek nakon nekoliko nedelja

Uzimajte i dalje vitamine, ali što više njih prirodnim putem

Preventivno uzimati „aspirin“

Vitamin B je koristan za one koji imaju „mentalne magle“

Ići redovno na preglede

Jasna Božić iz Beograda, kako kaže za Kurir, jače tegobe je imala nakon navodno preležanog kovida nego tokom trajanja same infekcije.

- Koronavirus mi je ustanovljen brzim antigenskim testom 24. novembra. Imala sam blaži oblik - malu temperaturu i blagi osećaj malaksalosti. Međutim, pet-šest dana nakon izolacije dobila sam ponovo temperaturu. Osećala sam užasnu malaksalost, izgubila čulo mirisa, apetit, D-dimer mi je bio povišen. Uradila sam PCR test i bio je pozitivan - priča Jasna, koja je u međuvremenu otkrila i da je u drugom stanju. Srećom, ona i beba su dobro, povišena temperatura koja se danima povremeno javljala je prestala, a za lečenje joj je prepisana koagulantna terapija.

(Espreso.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media