ISHRANOM DO ZDRAVE I ČISTE KOŽE: 5 moćnih namirnica koje treba da uvrstite u svoj jelovnik!
Zdrava hrana, Foto: Profimedia

lepota

ISHRANOM DO ZDRAVE I ČISTE KOŽE: 5 moćnih namirnica koje treba da uvrstite u svoj jelovnik!

Ali ono što jedete utiče i na drugi organ, tj. odraziće se na vaše spoljašnje zdravlje- kožu

Objavljeno:

Zdrava ishrana je veoma važna za opšte zdravlje, dok nezdrava ishrana može oštetiti naš metabolizam, tako što će prouzrokovati zdravstvene probleme, pa čak može i da ošteti organe, poput srca i jetre.

Ali ono što jedete utiče i na drugi organ, tj. odraziće se na vaše spoljašnje zdravlje- kožu.

Kako naučnici saznaju više o ishrani i telu, sve je jasnije da ono što jedete može značajno uticati na zdravlje i starenje kože.

Otkrićemo vam 5 moćnih namirnica za održavanje lepe, sjajne i zdrave kože:

1. Masna riba ili Omega- 3

Masna riba, poput lososa, skuše i haringe, izvrsna je hrana za zdravu kožu. Ovo je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje kože.

Omega-3 masne kiseline uspešno pomažu koži da ostane gusta, gipka i vlažna. Nedostatak omega-3 masnih kiselina može prouzrokovati suvu i grubu kožu.

Omega-3 masti u ribi smanjuju upale, koje izaziva crvenilo i akne. Neke studije pokazuju da dodaci ribljeg ulja mogu pomoći u borbi protiv zapaljenskih i autoimunih stanja na koži, poput psorijaze i lupusa.

Takođe, masna riba je izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidanata. Unošenje dovoljno vitamina E je neophodno kako bi se koža na prirodan način zaštitila od oštećenja, koje prouzrokuju slobodni radikali i upale.

Losos
foto: Profimedia

2. Orasi

Orasi se smatraju kao izvrsna hrana za zdravu kožu. Dobar su izvor esencijalnih masnih kiselina, a to su masti koje telo ne može samo da stvori. Bogatiji su od većine ostalih orašastih plodova, omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Pošto orasi sadrže dobar odnos masnih kiselina, oni mogu pomoći u borbi protiv zapaljenja na površini kože. Štaviše, orasi sadrže i druge hranljive sastojke koji su potrebni koži da bi pravilno funkcionisala, i tako ostala zdrava.

Odličan su izvor esencijalnih masti, cinka, vitamina E, selena i proteina - a to su sve hranljive materije koje su potrebne koži.

Orasi
foto: Profimedia

3. Batat

Beta karoten je hranljiva materija koja se nalazi u biljkama. Nalazi se u pomorandžama i povrću kao što su šargarepa, spanać i slatki krompir.

Kada se konzumira, ovaj antioksidans pomaže u zaštiti ćelija kože od sunčevih zraka. Time se sprečava nastanak opekotina od sunca i ćelijska smrt (mrtva koža), što čini kožu suvom i naboranom.

Zanimljivo je da velike količine beta karotena takođe mogu dodati toplu, narandžastu boju koži, doprinoseći zdravijem izgledu.

Batat je odličan izvor beta karotena, koji deluje kao prirodna krema za sunčanje!

Batat
foto: pixabay.com

4.Zeleni čaj

Zeleni čaj štiti kožu od oštećenja i starenja. Moćna jedinjenja koja se nalaze u zelenom čaju na nekoliko načina poboljšavaju sveukupno zdravlje kože.

Zeleni čaj je takođe podstiče hidriranost, sjajan izgled i elastičnost kože. Iako je ovaj napitak odličan izbor za zdravu kožu, preporučljivo je da ga ne pijete sa mlekom, jer postoje dokazi da mleko može da smanji efekat antioksidanata zelenog čaja.

Zeleni čaj
foto: Stock

10. Tamna čokolada

Ako vam treba još jedan razlog da jedete čokoladu, evo ga, jer efekti kakaa na vašu kožu prilično su fenomenalni!

Posle 6–12 nedelja svakodnevnog konzumiranja kakao praha sa visokim sadržajem antioksidanata, učesnici jedne studije iskusili su sjajnu i hidriranu kožu. Njihova koža je takođe bila manje gruba i osetljiva na opekotine od sunca, a uz to, imala je bolji protok krvi - što koži donosi više hranljivih sastojaka.

Obavezno odaberite tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa kako biste iskoristili sve benefite tamne čokolade, a šećer će tako biti sveden na minimum- jer ne utiče pozitivno na zdravlje kože.

Čokolada
foto: Profimedia

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.