JEDAN OD NAJZDRAVIJIH NAMAZA: Ima MALO KALORIJA, a učiniće mnogo toga za vaš ORGANIZAM!
Domaći humus, Foto: instagram printscreen domacihumus

domaći!

JEDAN OD NAJZDRAVIJIH NAMAZA: Ima MALO KALORIJA, a učiniće mnogo toga za vaš ORGANIZAM!

Jako je zdravo!

Objavljeno:

Jedno od najukusnijih jela koje se mogu pripremiti od leblebije jeste humus. Ovo jelo je naročito popularno na čitavom području Bliskog istoka, a može se jesti kao namaz ili kao sos uz meso.

Sastojci

300 grama sirovih leblebija (leblebija se drugačije kaže slanutak) 3 kašike tahinija 1 veći limun malo belog luka (ko ne voli luk, može da izostavi slobodno) po ukusu so 4 kašike maslinovog ulja malo kumina za dekoraciju aleva paprika

Priprema

Leblebije preko noći ostaviti u većem loncu da odstoje i nabubre. U tu vodu se može dodati malo sode bikarbone.

Napomena - Nikako ne koristiti pečene leblebije! U prodavnicama zdrave hrane imaju običaj da kada im tražite leblebiju mahinalno krenu da pakuju one pečene leblebije za grickanje, pa pazite)

Ujutru prosuti vodu u kojoj su stajale leblebije, i dodati novu. Kuvati ih u puno vode, sve dok potpuno ne omekšaju (tako da kožica sama spada sa njih kada ih stegnete).

Vodu u kojoj su se kuvale leblebije prosuti. Možete da sačuvate manju količinu te tečnosti da dolijete u slučaju da vam humus bude tvrd, ili umesto toga dodajte maslinovo ulje.

Leblebije dobro ispasirati, dodati sok od jednog većeg limuna (ili dva manja), so, tahini, maslinovo ulje i malo kumina i staviti u blender. Dobro to sve izmešati i preručiti u zatvorene posudice. Pre zaklapanja posude, staviti na humus malo aleve paprike kao dekoraciju.

Posluživanje

Kao sos, odlično ide uz belo pileće meso sa roštilja, kao i uz ražnjiće.

Možete ga i samo namazati na hleb i tako jesti za doručak ili večeru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.