KORONA VIRUS OŠTEĆUJE MOZAK?! Naučnici su došli do najnovijeg ZASTRAŠUJUĆEG OTKRIĆA, ovo nisu mogli ni da zamisle
Naučnici otkrili, Foto: Profimedia

AU...

KORONA VIRUS OŠTEĆUJE MOZAK?! Naučnici su došli do najnovijeg ZASTRAŠUJUĆEG OTKRIĆA, ovo nisu mogli ni da zamisle

Naučnici su izučavali mozgove 19 pacijenata koji su preminuli od posledica koronavirus

Objavljeno: 09.01.2021. 17:36h

Nova studija ukazala je na otkriće koje ima veoma ozbiljne implikacije: koronavirus ne mora direktno da prodre u moždano tkivo da bi ga oštetio.

Naučnici su izučavali mozgove 19 pacijenata koji su preminuli od posledica koronavirusa. Posebnu pažnju su usmerili na tkivo regija za koje se veruje da su vrlo podložne prodoru virusa.

U pitanju je regija bulbus olfactorius koja kontroliše čulo mirisa i moždano deblo koje kontroliše disanje i rad srca, piše Rojters.

Kod 14 pacijenata jedna ili obe regije imale su krvne sudove koji su bili oštećeni ili začepljeni, a neki su propuštali. Područja propuštanja bila su okružena tkivom koje je bilo izmenjeno upalom – koja je rezultat aktiviranja imunog sistema tela, utvrdili su naučnici.

Međutim, nisu pronašli dokaze o prisustvu samog virusa, kako su istakli u u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine.

“Bili smo sasvim iznenađeni”, kazao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Njegov tim je uočio oštećenja koja su uobičajeno bila povezana moždanim udarima i upalnim bolestima nervnog sistema, naglasio je je.

“Naši rezultati za sada sugerišu da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak. U budućnosti planiramo da proučimo kako kovid 19 oštećuje krvne sudove u mozgu i proizvodi li neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata”, najavio je doktor Nat.

(Espreso.rs / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media