POPRAVITE RASPOLOŽENJE TOKOM PRAZNIKA: Trikovi koje morate PROBATI! MOĆNI su!
Opustite se, Foto: Profimedia

razveselite se

POPRAVITE RASPOLOŽENJE TOKOM PRAZNIKA: Trikovi koje morate PROBATI! MOĆNI su!

Otklonite neprijatne osećaje koji su karakteristični za ovo doba godine

Objavljeno:

Pretpraznično vreme u decembru u tebi verovatno izaziva razna pomešana osećanja, bez obzira da li si tužan/a ako nisi ispunio/la sve planirano u ovoj godini ili se raduješ svemu novom što naredna obećava.

Pitanja poput „gde ćeš za Novaka“, „jesi li kupio/la poklone“, „jesi li okitio/la jelku, stan…“, stvaraju dodatni pritisak i osećanje da mnogo stvari moraš da uradiš, isplaniraš, organizuješ. U svemu tome ponekad imaš utisak da ostaje vrlo malo prostora za uživanje i opuštanje tokom ovog euforičnog i užurbanog perioda.

Ovaj mesec karakterišu i filmovi, serije, praznične pesmice, reklame. Sve to mnoge ljude raduje, ali se može dogoditi i da se osetiš tužno, depresivno ili anksiozno. Pored toga, tu je situacija izazvana pandemijom korona virusa koja te verovatno dodatno zabrinjava. Ali, ako ništa drugo bar ove godine niko te ne pita gde slaviš „najluđu noć“.

Kako bi izbegao/la ili umanjio/la taj osećaj neraspoloženja, tenzije ili anksioznosti u ovom periodu važno je da radiš one stvari koje te čine srećnim/om i ispunjenim/om, a ne ono što okolina nalaže i očekuje. Imaj na umu da je sasvim u redu ako se ponekad ne osećaš okej, ne moraš da se po svaku cenu trudiš da budeš veseo/la. Opusti se i sačekaj da to osećanje prođe, a do tada radi nešto što ti prija. Mi ti dajemo nekoliko saveta koji mogu da ti pomognu u stvaranju tople, prijateljske i umirujuće atmosfere u kojoj ćeš uživati:

1. Odgledaj svoj omiljeni film – pa šta i ako si ga odgleda/la sto puta do sada, ukoliko te taj film zasmejava i popravlja raspoloženje, odgledaj ga i sto prvi put! Na ovom linku možeš pronaći listu nekih od najboljih prazničnih filmova koji te mogu nasmejati i zabaviti.

film
foto: Printscreen Youtube

2. Razgovaraj sa dragim osobama – čak i ako ne možeš fizički da budeš sa njima, tu je tehnologija koja nam je mnogo olakšala ovu burnu godinu. Seti se da uvek možeš pozvati dragu osobu preko video poziva i pričati sa njom, a ako okolnosti dozvoljavaju, razgovor uživo je odlično rešenje.

3. Napravi sebi toplu čokoladu ili omiljeni čaj i ušuškaj se ispod toplog ćebeta. Kreiraj vreme samo za sebe, kada ništa ne radiš, ne gledaš u telefon, TV, laptop, već samo ležiš i uživaš u trenutku dok se u pozadini čuje tvoja omiljena pesma.

4. Šetaj što više – bilo da je u pitanju park, šuma ili šetnja po kvartu, i trudi se da to činiš svakog dana. Koračanje omiljenim ulicama ili istraživanje novih delova grada sigurno će razbistriti tvoje misli i doneti ti bolje raspoloženje.

5. Uradi nešto za šta do sada nisi imao/la vremena, a želeo/la si.

Pokušaj da praviš origami, pročitaj neku novu knjigu, nauči kako se pravi tvoj omiljeni kolač. Neka to bude prilika da bez pritiska i očekivanja uživaš u opuštenosti i istraživanju nečeg novog.

(Espreso.co.rs/Citymagazine.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.