DREVNI SRPSKI LEK: Pravi se od sastojaka koje svi imamo u frižideru
Ren, Foto: Printscreen/Youtube

PRIRODNI LEK

DREVNI SRPSKI LEK: Pravi se od sastojaka koje svi imamo u frižideru

Kad zabole sinusi, trpi celo telo. Bole uši, nos, glava... Prirodni lekovi pružaju efikasnu pomoć! Ipak, uvek se prvo konsultujte sa lekarom

Objavljeno: 14:27h

Zdravi sinusi ispunjeni su vazduhom, ali kada postanu blokirani i ispunjeni tečnošću, virusi i bakterije mogu da razviju i uzrokuju infekciju....

Kad dođu hladni dani, počinje vladavina virusnih infekcija, a česta pojava su i upaljeni sinusi. Sinusitis, odnosno upala ili oticanje sluznice koja oblaže sinuse, javlja se kao posledica prehlade, upale grla, ali i alergija.

Od upale sinusa boluju svi - i deca i odrasli. a to može biti neprijatna bolest, naročito kada se ne dijagnostikuje na vreme i ne leči kako treba.

Postoje dve vrste sinusitisa - akurni i hronični. Do nastanka akutnog sinusitisa najčešće dovode streptococcus pneumoniae, hemophilus influenzae i moraxella catarhalis, a ređe anaerobne bakterije, streptococcus grupe A, streptococcus aureus i gram-negativne bakterije. Usled često ponavljanih akutnih upala sinusa, koje nisu adekvatno lečene, može da se razvije i hronični sinusitis.

Najočigledniji znak sinusitisa je bolan pritisak u obrazima i čelu, ekstremno jaka glavonolja, a evo kako se još manifestuje:

* žuto-zelenim gustim sekretom iz nosa

* kašljem

* otežanim disanjem

* zuboboljom

U slučajevima akutnog sinusitisa može se razviti groznica.

Postoji nekoliko "domaćih" lekova koji mogu pomoći, a ren je najpoznatije prirodno sredstvo protiv upale sinusa i u našem narodu postoji mnogo recepata.

Oblog protiv upale sinusa

U flašu od pola litra stavite narendani ren i do vrha napunite vinskim sirćetom, zatvorite i na toplom držite 10 dana uz često mućkanje. Posle toga, na svaki sat, kroz otvoren grlić flaše udišite pet minuta. Uveče tečnost sipajte na tkaninu i držite na čelu i potiljku tokom noći. Ležite bez jastuka. Terapija traje pet dana.

Sirup protiv upale sinusa

Na mašini za meso sitno sameljite 50 g rena, 20 g korena đumbira i 20 g cikorije, pa dodajte kašičicu cimeta. Dobijenu mešavinu sipajte u staklenu teglu i dobro zatvorite. Uz povremeno mućkanje, 10 dana držite na toplom. Svako jutro, pola sata pre jela, uzmite po jednu kafenu kašičicu ove smese.

Ipak, uvek se prvo konsultujte sa lekarom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.