EVO KOJE GREŠKE SVI PRAVIMO KADA DUVAMO NOS, koje prave još VEĆI PROBLEM! OVO NIKAKO NE RADITE
Prehlada, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

EVO KOJE GREŠKE SVI PRAVIMO KADA DUVAMO NOS, koje prave još VEĆI PROBLEM! OVO NIKAKO NE RADITE

Kako je sada period kada je vaše telo najviše sklono prehladama, ovo je nešto što morate znati.

Objavljeno:

Pun nos kao rezultat prehlade i alergija neprijatan je simptom sa kojim se većina ljudi suočava snažnim puhanjem nosa, a lekari tvrde da je to zapravo pogrešno.

Kako je sada period kada je vaše telo najviše sklono prehladama, ovo je nešto što morate znati. Stariji su vam često govorili kao deci da jako duvate dok držite maramicu.

Upaljeni sinusi i kanali izazivaju nakupljanje sluzi u nosu, što dovodi do neprijatnog osećaja curenja ili začepljenja nosa, a kao refleksni odgovor dolazi do snažnog izdisanja vazduha kroz nos.

Osećaj zagušenja ne dolazi iz same sluzi, već iz uvećanih krvnih sudova u nosu, a jak pritisak ih samo dodatno iritira, piše Sikvise.

Prema dr Ovenu Handleiu i timu istraživača sa Univerziteta Virginia na Univerzitetu Aarhus u Danskoj, ispuhivanje nosa zapravo može dovesti do vraćanja sluzi u šupljine sinusa.

Istraživači su postavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika. Jednu trećinu su zamolili da kašlje, drugu trećinu je nateralo da kihne, a poslednja grupa je oduvana. Zatim su merili količinu sluzi putem CT uređaja i otkrili da oni koji su puhali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima. ili još više sinusa, kaže dr Handlei.

Objašnjava kako se problem javlja kod prehlade jer sluz tada obično sadrži bakterije, a ispuhivanjem nosa i visokim pritiskom koji uzrokuju bakterije samo se uvlači dublje u sinuse, pogoršavajući prehladu.

Pitanje je kako pravilno izduvati nos

- Ako sluz doslovno curi iz nosa, tada nos treba nežno obrisati vrlo nežnim udarcem. Nos se ispuhuje kroz nekoliko kratkih izdisaja, a ne kroz jedan snažan - Izbegavajte istovremeno duvanje nosa kroz obe nozdrve - Kada duvate u nos, pritisnite jednu nozdrvu - Ako osetite da vam je nos začepljen nakon buđenja ili spavanja, sačekajte da nos puše deset minuta - Operite ruke nakon izduvavanja nosa, jer često sadrže bakterije koje su prenete iz maramice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.