OVA NAMIRNICA JE NAJBOLJI DRUG VAŠEG ZDRAVLJA: Otkrivamo kako je pravilno ČUVATI i KORISTITI!
Istovremeno je dokazano da je sveži mnogo zdraviji od sušenog. Rok trajanja korena đumbira kreće se od jednog meseca do dve godine, u zavisnosti od toga kako ga čuvate., Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

OVA NAMIRNICA JE NAJBOLJI DRUG VAŠEG ZDRAVLJA: Otkrivamo kako je pravilno ČUVATI i KORISTITI!

Evo kako da što duže sačuvate korisna svojstva ove čudesne superhrane kod kuće.

Objavljeno:

Đumbir je moćna superhrana sa antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima. I svež i mleven, ovaj orijentalni začin pravo je skladište vitamina i elemenata u tragovima, a u borbi protiv zaraznih bolesti i prehlade jednostavno je nezamenjiv sastojak.

Istovremeno je dokazano da je sveži mnogo zdraviji od sušenog. Rok trajanja korena đumbira kreće se od jednog meseca do dve godine, u zavisnosti od toga kako ga čuvate.

Evo kako da što duže sačuvate korisna svojstva ove čudesne superhrane kod kuće.

foto: Profimedia

Svež

Pre kupovine đumbira obratite pažnju na njegov izgled: koren treba da bude gladak, čvrst, koža je tanka, bez dubokih bora i snažno izbočenih vlakana. Idealno mesto za sveži đumbir je u frižideru. U posebnoj nepropusnoj torbi sa kopčom trajaće do tri nedelje. U slučaju da pri ruci nemate vrećice za hranu, zameniće je papirnati ubrus. Da biste to uradili, omotajte neoguljeni đumbir, ne ostavljajući otvorena mesta, a zatim ga stavite u papirnu vreću, prethodno ispuštajući sav vazduh iz nje. U ovom obliku, đumbir će ostati svež nekoliko nedelja.

Drugi način je stavljanje sveže oljuštenog đumbira u teglu s alkoholom (votka i šeri su u ovom slučaju posebno dobri). Takođe možete da koristite pirinčano sirće ili pirinčano vino, ali prve dve opcije su poželjnije - votka i šeri najmanje menjaju ukus i aromu đumbira i utiču na njegova korisna svojstva, zadržavajući ih 2-3 meseca.

Osušeni

Pažljivo umotanu kesu sušenog začina možete držati u vratima frižidera ili u kuhinjskoj vitrini. U ovom slučaju zadržaće svoja svojstva do dve godine.

foto: Profimedia

U prahu

U hermetički zatvorenoj posudi koren đumbira u prahu trajaće do šest meseci. Mora se čuvati na sobnoj temperaturi i otvarati samo pre upotrebe.

Smrznut

Da biste zamrzli koren đumbira, ne treba ga oljuštiti i iseći. Da biste to uradili, potrebna vam je hermetički zatvorena vreća za zamrzavanje ili posuda. Međutim, đumbir gubi korisna svojstva u smrznutom obliku, ali ćete uživati u njegovom ukusu šest meseci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Grazia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.