U TOKU PANDEMIJE KORONE I OSTALIH GRIPOVA MORAMO JAČATI IMUNITET: Ovo su namirnice koje TREBAJU svima!
Kurkumin podupire imunološki sistem tako što povećava njegovu sposobnost da reaguje u odgovarajućem trenutku, pomaže telu da se odupre napadu virusa i bakterija te sprečava razvoj komplikacija u slučaju infekcija., Foto: Profimedia

wow

U TOKU PANDEMIJE KORONE I OSTALIH GRIPOVA MORAMO JAČATI IMUNITET: Ovo su namirnice koje TREBAJU svima!

Istraživanja su pokazala da bi kombinacija kurkume i vitamina D3 mogla biti upravo ono što nam je svima potrebno jer se radi o dva izuzetna prirodna podupirača imuniteta.

Objavljeno:

Ono o čemu poslednjih nedelja svi razmišljamo jeste kako da dodatno ojačamo imunitet jer zima je pred vratima sa svim uobičajnim pratiocima kao što su prehlade, viroze i grip, a uz njih nam ove godine preti i koronavirus.

I zapravo jedini siguran način da smanjimo rizik od infekcija i obolevanja, ili da barem ublažimo bolest koliko god je to moguće, je upravo snažan imunitet. Istraživanja su pokazala da bi kombinacija kurkume i vitamina D3 mogla biti upravo ono što nam je svima potrebno jer se radi o dva izuzetna prirodna podupirača imuniteta.

foto: Profimedia

Kurkuma - podrška imunitetu

Ovaj drevni začin se više od 4000 godina koristi u terapeutske svrhe, a mnoga su istraživanja pokazala da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, donosi izuzetnu dobrobit za celi organizam, a naročito je učinkovit u jačanju imunološkog sistema i očuvanju zdravlja disajnog sistema.

Kurkumin podupire imunološki sistem tako što povećava njegovu sposobnost da reaguje u odgovarajućem trenutku, pomaže telu da se odupre napadu virusa i bakterija te sprečava razvoj komplikacija u slučaju infekcija. On deluje kao antioksidans koji uništava slobodne radikale i ne dopušta im da oštećuju stanice našeg organizma. To znači da patogeni poput virusa i bakterija ne mogu tako lako ući u naše stanice.

foto: Profimedia

Osim toga, kurkumin pospešuje stvaranje T-stanica koje su neophodne za imunološki odgovor i ima stabilizujući efekat na crevnu floru koja, kao što je danas poznato, čini najveći deo našeg imuniteta. Istraživanja su pokazala da je kurkumin učinkovit protiv virusa gripa, kao i protiv takozvane citokinske oluje, odnosno fatalnog akutnog respiratornog distres sindroma.

Ali, imajte na pameti da sama kurkuma kao začin nije dovoljna jer sadrži samo 3 posto kurkumina, a to je premala količina uticaja na imunološki sistem kakav s nam je potreban ove zime. Brojne studije su pokazale da se najbolji rezultati postižu unošenjem najmanje 1 g (najviše 6 g) čistog kurkumina. Ne treba biti matematički stručnjak da bi izračunali da je gotovo nemoguće pojesti toliko kurkume svakodnevno. A čak i da to uspete, treba znati da ona u prirodnom obliku ima dosta nizak stepen apsorpcije, te teško dolazi do krvotoka, gde je potrebna. Zbog toga su najbolji izbor suplementi koji osiguravaju telu maksimalnu količinu aktivnog sastojka i to u obliku koji se lako i brzo apsorbuje.

foto: Profimedia

Ništa bez vitamina D

Kad je reč o jačanju imuniteta i zaštiti zdravlja disajnih puteva, takozvani sunčani vitamin je jednako važan kao i kurkumin. On pomaže u aktivaciji prirodnog odbrambenog sistema i u sprečavanju infekcija. Takođe, podstiče imunološki sistem da proizvodi veću količinu supstanci koje ubijaju mikrobe. Meta analiza objavljena u stručnom časopisu British Medical Journal pokazala je da unos vitamina D smanjuje rizik za prehlade i infekcije respiratornog sistema za gotovo 10 posto, a druga istraživanja su pokazala da je manjak D vitamina povezan s većim rizikom od infekcije gornjeg respiratornog puta. Jedna od glavnih uloga D vitamina u našem telu jeste aktivacija T-stanica čiji je zadatak da prepoznaju i unište strane patogene, poput virusa, i upravo to je ono što vitamin D čini ključnim za održavanje dobre funkcije imunološkog sistema.

foto: Profimedia

Moćna kombinacija

S obzirom na to koliko ova dva sastojka imaju važan uticaj na imunitet svaki za sebe, učinak je još mnogo veći kad se uzimaju u kombinaciji. Spoj kurkumina i vitamina D pomaže organizmu da ima vrlo brz odgovor u borbi protiv štetnih klica i bakterija, a ključno je da telo reaguje brzo, učinkovito i dovoljno snažno, ali i tako da se ne iscrpi previše jer ni to nije dobro.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gloria)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.