DOKTORKA VUJIČIĆ SE OBRATILA SVIM MUŠKARCIMA: Ako želite da sačuvate POTENCIJU i KOSU, morate da ovo UNOSITE u SEBE
Uglavnom se nalazi u mišićima i kostima, Foto: Profimedia

DOKTORKA VUJIČIĆ SE OBRATILA SVIM MUŠKARCIMA: Ako želite da sačuvate POTENCIJU i KOSU, morate da ovo UNOSITE u SEBE

Ima ga u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno

Objavljeno:

Usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrevanje i impotencija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, lezije na koži i očima mogu ukazivati na nedostatak cinka u organizmu.

Osim što je muškarcima neophodan redovan unos ovog vitamina, nutricionista Jasna Vujičić otkriva zašto je cink važan za naš organizam i u doba korone.

"Neko bi rekao da je cink pravi muški element jer ga muškarci moraju unositi više nego žene, ali nije baš tako. Ovaj element je u sastavu sperme i što je čovek seksualno aktivniji, mora unositi hranu sa više cinka. Cink igra ogromnu ulogu u ishrani dojilja i trudnica. Za sve devojke i žene koje ne mogu da se ugoje – možda imate nedostatak cinka", kaže Vujičić.

foto: Profimedia

Ovaj element je drugi iza gvožđa u svojoj koncentraciji u telu. Cink ima bitnu ulogu u ojačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tela.

"Cink se nalazi u ćelijama širom tela. Igra ulogu u ćelijskoj podeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je takođe potreban za rad čula mirisa i ukusa. Takođe poboljšava delovanje insulina", ističe nutricionista.

Ima ga u mnogim namirnicama koje konzumiramo svakodnevno, ali najviše u ostrigama, crvenom mesu (junetina, svinjetina, jagnjetina), pa i živinskom mesu. Ima ga dosta u drugim plodovima mora (lignje, dagnje, račići, surimi…), ali ne i ribi. Cinkom pbiluju integralne žitarice, pasulj, mahunarke, orasi, mlečni proizvodi.

Takođe je bitno znati da se cink iz hrane životinjskog porekla lakše apsorbuje od cinka iz biljaka jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje apsorpciju cinka.

Stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebala da unosi je veoma mala, ali efekti ovog čudesnog elementa su ogromni.

"Kada bi se sav cink iz tela stavio na vagu, izmerili bi svega 2-3 grama ovog elementa. Uglavnom se nalazi u mišićima i kostima i retko su potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i naravno proteine životinjskog i biljnog porekla".

Za one koji se odluče da uzimaju suplemente cinka, važno je da ne uzimaju veće vrednosti od preporučenih dnevnih. Ima ga u sastavu multivitamina odnosno oligominerala. U prelaznim mesecima (jesen-zima-proleće) kada je puno obolelih od prehlade i gripa, Vujičić preporučuje suplementaciju cinkom i vitaminom C.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.