RUSKI ČAJ LEČI SVE BOLESTI! Čak su ga i ENGLEZI usvojili za lečenje
Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“., Foto: Prinstcreen

LEkovito

RUSKI ČAJ LEČI SVE BOLESTI! Čak su ga i ENGLEZI usvojili za lečenje

Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“

Objavljeno: 29.10.2020. 21:07h
  • 7

Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“.

Pravi ruski čaj travari u Sibiru već nekoliko vekova unazad koriste kao najdelotvornije sredstvo za lečenje svih bolesti. Ovaj čaj nije ono što se u komercijalne svrhe naziva ruskim čajem, a u stvari je reč o crnom ili kineskom čaju.

Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“.

Originalni, lekoviti ruski čaj naziva se koporski čaj i sačinjen je od listova divlje, samonikle lekovite biljke kiprovine, poznatoj i pod nazivom vrbica, vrbovica (lat. Epilobium angustifolium). Ova biljka raste slobodno u prirodi na područjima severnije sibirske klime.

Kiprovina je divlja, zeljasta i jednogodišnja biljka prilagođena oštrim klimatskim uslovima, kakvi su u Sibiru. Ruski čaj sačinjen od usitnjenih lekovitih delova biljke naziva se još i Ivan čaj. Od davnina je poznat zahvaljujući lekovitim svojstvima. Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“.

Recept za pripremu čaja

Sa 250 mililitara vrele vode preliri jednu kafenu kašičicu čaja, zagrevati do 70 stepeni , malo pre ključanja. Nakon toga skloniti napitak sa ringle i ostaviti 5 minuta, pa procediti procediti. Piti pola sata pre jela. Može se piti i hladan, tokom toplih letnjih dana. Preporučuje se da se skuvan čaj zasladi medom i u njega iscedi limun, pa takav napitak ostaviti u frižider. Kada se ohladi, ovaj napitak utoliće žeđ i povratitit hidrataciju i snagu organizmu.

Čaj je dobar kako zbog originalnog ukusa, aromatičnih osobina kao i zbog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje.

Zbog velike količine tanina i polisaharida u biljci Kiprovini, ovaj čaj čuven je po svojim protivupalnim dejstvima.

Ovaj čarobni napitak je izvor belančevina, koje se lako usvajaju i predstavljaju nezamenljiv izvor energije koji za kratko vreme vraća snagu. Zbog velike količine tanina i polisaharida u biljci Kiprovini, ovaj čaj čuven je po svojim protivupalnim dejstvima. U svežoj zeleni i korenu bilje koncentracija tanina dostiže i do 20 odsto. Sluz, koja se nalazi u listovima ima zaštitno delovanje.

Toliko je bio popularan u Evropi i zahvaljujući tome je devedesetih godina istog veka dospeo na drugo mesto liste izvoznih artikala tadašnje Carske Rusije.

Ovaj originalni ruski čaj pozitivno deluje na varenje i probavu imaju biljna vlakna. U listovima ima celuloze, vitamina, veliki broj minerala. Veoma je visoka koncentracija askorbinske kiseline, a u ovom čaju je zastupljena nekoliko puta više nego u limunu, pomorandži i drugim poznatim prirodnim izvorima vitamina C. U ovom čaju su nađeni i šećeri, flavonoidi, organske kiseline, pektin.

Ovo nije crni čaj

Pravi originalni ruski čaj nije ono što vam prodavci čajeva nude u specijalizovanim radnjama, zdrave hrane, odnosno crni (kineski, indijski ili cejlonski) čaj. To je u stvari prerađen, ili poluprerađen list takozvane čajne biljke Camelia sinensis. Biljke koja se plantažno uzgaja više od 120 godina u Indiji, Cejlonu, Kini, Gruziji i mnogim drugim zemljama sa toplijom klimom. Osetljiva je na niske temperature i jednostavno se ne može uzgajati u rejonima gde su zime jako hladne, u Sibiru i jako je bogata kofeinom.

Takozvani koporski čaj je bio omiljeni napitak u Rusiji, a izvozio se i u evropske zemlje, gde je bio cenjen i gde su ga zvali „ruski čaj“. Čaj je dobar kako zbog originalnog ukusa, aromatičnih osobina kao i zbog lekovitog delovanja na ljudsko zdravlje. Krajem devetnaestog veka, ovaj originalni ruski čaj bio je najtraženija „roba“ u Evropi zbog svojih izuzetno značajnih lekovitih svajstava kojima obiluje.

Ovaj napitak je u stanju da izleči skoro sve bolesti čoveka, verovali su ljudi onoga doba u Rusiji. Evropski lekari su ga redovno preporučivali pacijentima kao lek...

Toliko je bio popularan u Evropi i zahvaljujući tome je devedesetih godina istog veka dospeo na drugo mesto liste izvoznih artikala tadašnje Carske Rusije. Koliko je bio tražen govori i činjenica da Engleska, kao tradicionalni potrošač čaja je u to vreme bila najveći uvoznik ovog napitka.

Naziv Koporski čaj ovaj originalni ruski čaj dobio je po mestu u Kaljiningradskoj oblasti Kopor, i gde je bio koncentrisan najveći broj proizvođača ovog čaja. Ovaj čaj dobija se potpunom ili delimičnom fermentacijom listova ove lekovite biljke. Listovi se izlažu procesu fermentacije pre sušenja, radi dobijanja punijeg, i kvalitetnjeg ukusa.

Ovaj napitak je u stanju da izleči skoro sve bolesti čoveka, verovali su ljudi onoga doba u Rusiji. Evropski lekari tog vremena su ga redovno preporučivali pacijentima kao lek.

Originalni ruski čaj ili Koporski čaj se koristi kod problema i bolesti gastrointestinalnog trakta, posebno kod infekcija i upalnih procesa, čira u želucu i crevima.

Ovaj napitak rešava i probleme nadutosti i dijare. Takođe, ovaj napitak preporučuje se i kod neuroloških problema i većih oboljenja, mentalnih bolesti, nervoze i post-traumatskih sindroma. Učinkovit je i kod prosratitisa i seksualne disfunkcije, bolnih menstrualnih ciklusa i onkoloških oboljenja reproduktivnih organa.

Bonus video:

(Espreso.rs/Magazinnovosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media