KOLIKO DUGO SPAVATE?! Verovali ili ne ovo određuje VAŠU INTELIGENCIJU
Spavanje je jako bitno, ali da li ste ovo znali?, Foto: Profimedia

KVALITETAN SAN

KOLIKO DUGO SPAVATE?! Verovali ili ne ovo određuje VAŠU INTELIGENCIJU

Isak Njutn spavao je tri do četiri sata dnevno

Objavljeno:

Psiholozi i naučnici tvrde da je spavanje bitno za normalno funkcionisanje i da je odraslim osobama potrebno šest do osam sati kvalitetnog sna. Međutim postoji priča da veliki umovi kao što su Tesla, Leonardo da Vinči, ali i državnici poput Vinstona Čerčila i Tomasa Džefersona nisu gubili vreme na spavanje.

Prema nekim verovanjima srpski naučnik Nikola Tesla spavao je samo po dva do tri sata dnevno.

Mislim da ne postoji ni jedno uzbuđenje koje prolazi kroz ljudsko srce kao ono koje oseti izumitelj kada vidi neku kreaciju mozga kako se uzdiže na svetlost dana. TaKve emocije teraju čoveka da zaboravi da jede, spava, zaboravi na ljubav... – govorio je Tesla.

I fizičar Isak Njutn spavao je tri do četiri sata dnevno,a doživeo je duboku starost . Znao je da radi danonoćno bez ikakve pauze, sna i hrane.

foto: Shutterstock

Neki izvori tvrde da je Leonardo da Vinči spavao po sat i po do dva dnevno i to tako što bi odmarao po 15 do 20 minuta na svaka četiri sata.Postoji mit da je, dok je stvarao svoja umetnička dela, umeo da bude budan i po 22 sata dnevno.

Britanski državnik Vinston Čerčil spavao je tri do četiri sata dnevno, ali je spavao popodne,a kako legenda kaže i Tomas Džeferson, bivši američki predsednik u snu je provodio po dva, tri sata u toku dana, ali tako što je spavao u nekoliko faza. U pismima prijateljima opisaivao je sveoje spavalačke navike koje nikada nisu bile redovne.

Neki tvrde da je veliki Francuski vojskovoiđa Napoleon Bonaparta spavao samo od 12 do dva noću i od pet do sedam ujutru. Njegovi oficiri su pričali da je imao neverovatnu sposobnost da se, posle teških bitki, regeneriše za pola sata spavanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Glas Javnosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.