ISPITIVANJA NAUČNIKA POTVRDILA: Ova SREDSTVA za HIGIJENU usta ubijaju KORONAVIRUS! Na spisku čak i DEČIJI preparat!
Posebno u razdoblju dok se čekaju efikasne vakcine i lekovi, Foto: Profimedia

koronavirus

ISPITIVANJA NAUČNIKA POTVRDILA: Ova SREDSTVA za HIGIJENU usta ubijaju KORONAVIRUS! Na spisku čak i DEČIJI preparat!

Naučnici su testirali njihovu sposobnost inaktivacije

Objavljeno:

Vodice za ispiranje usta i nosa, čak dečiji šamponi vrlo efikasno uništavaju koronavirus u laboratorijskim uslovima, pokazalo je novo istraživanje.

Autori studije predstavljene u časopisu Journal of Medical Virology nadaju se da bi njihovi nalazi mogli pomoći u usporavanju širenja covida-19, posebno u razdoblju dok se čekaju efikasne vakcine i lekovi.

foto: Profimedia

U svom istraživanju tim sa univerziteta Penn State University u SAD-u testirao je delovanje uobičajenih sredstava za ispiranje nosa i usta koja se mogu dobiti bez recepta.

Naučnici su testirali njihovu sposobnost inaktivacije visokih koncentracija HCoV na kulturama tkiva ljudskih jetara s kontaktnim vremenima od 30 s, 1 min i 2 min.

"Otopina dečjeg šampona za ispiranje nosa od 1% inaktivirala je HCoV više od 99,9% s vremenom kontakta od 2 minute. Nekoliko proizvoda za ispiranje usta i grgljanje bez recepta, uključujući Listerin i proizvode slične njemu, inaktiviralo je virus s učinkom većim od 99,9%, čak i s vremenom kontakta od samo 30 sekundi", pišu u svojem radu autori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.