Ovo su razlozi zbog kojih možemo pasti u nesvest
Pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad pritiska, zato se usled naglog ustajanja može dogoditi pad u nesvest, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

Ovo su razlozi zbog kojih možemo pasti u nesvest

Nesvestica je kratkotrajni gubitak svesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata

Objavljeno:

Čini se da padamo u nesvest i zbog bizarnih razloga. Može se dogoditi svakome, nezavisno od zdravstvenog stanja, a ponekad se dogodi iz sasvim neočekivanih razloga razloga.

Naglo ustajanje

Pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad pritiska, zato se usled naglog ustajanja može dogoditi pad u nesvest. U većini slučajeva, organizam ima protiv-udarac pa srce počinje brže pumpati krv i stezati krvne žile da bi stabilizovao pritisak. Ali, u nekim slučajevima organizam je previše slab da bi pokrenuo krvotok zbog čega dolazi do nesvestice.

Odlazak u toalet

Verovali ili ne, jednostavan odlazak u toalet takođe može uzrokovati nesvesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate jer se samim pražnjenjem organizma šire krvne žile. U slučaju naprezanja, krv se usmerava od mozga prema području naprezanja što ostavlja mozak u rizičnoj poziciji rada sa manjom količinom kiseonika.

Smeh

Postoji veliki broj zabeleženih slučajeva da nakon intenzivnog smejanja (tokom smejanja prekidamo dotok kiseonika) dolazi do gubitka svesti. Budući da je takav smeh teško kontrolisati, važno je biti na oprezu i svesno smanjivati stezanje mišića abdomena da bi se uspeli zaustaviti pre nego što ponestane kiseonika.

Kašalj

Napadi kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvestice, ali ne u slučaju blagog kašlja već intenzivnog, snažnog i učestalog. Postoji nekoliko stotina takvih slučajeva koji su zabeleženi. Veruje se da je uzrok iznenadna promena u krvnom pritisku oko pluća, zbog čega ga odvraća od mozga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.