OVAJ DEO TELA MORA INTENZIVNO DA SE PERE, A MNOGI GA PRESKAČU: Zbog toga možete da upadnete u OGROMAN PROBLEM
Pravilna higijena stopala trebala bi biti osnovni deo svakodnevne rutine, Foto: Profimedia

Pažljivo

OVAJ DEO TELA MORA INTENZIVNO DA SE PERE, A MNOGI GA PRESKAČU: Zbog toga možete da upadnete u OGROMAN PROBLEM

Savetuju da ih nasapunate blagim sapunom i protrljate dobro područja između svakog prsta pa stopala isperete i dobro osušite peškirom

Objavljeno:

Stručnjaci savjetuju da taj važan dio tela, na kojemu može biti jako puno prljavštine i bakterija, operete blagim sapunom, dobro protrljate pa osušite peškirom.

Pravilna higijena stopala trebala bi biti osnovni deo svakodnevne rutine, no mnogi kao da zaborave na ovaj dio tela tokom tuširanja ili ga ne operu kako bi trebali pa na njima ostane prljavštine, stoji u izvještaju američkog Instituta za preventivno zdravlje stopala (Institute for Preventive Foot Health).

Savjetuju da ih nasapunate blagim sapunom i protrljate dobro područja između svakog prsta pa stopala isperete i dobro osušite peškirom.

Naglašavaju kako pravilan način pranja stopala možete sprečiti mnoštvo potencijalno bolnih zdravstvenih problema, uključujući stafilokokne kožne infekcije, bradavice na stopalima i atletsko stopalo.

- Stopala su najbliža tlu, što znači da lako hvataju prljavštinu i bakterije tokom hodanja. Osim toga, bakterije na stopalima se hrane otpadnim stvarima koje izlaze iz vaših znojnih žlezda i stvaraju određeni miris dok se nakupljaju na koži - kaže Emily Splichal, pediatrica iz New Yorka.

Također, osim pravilnog pranja, savjetuje nositi čarape koje dobro upijaju znoj i mijenjati ih obvezno svaki dan. Dobra ideja je, napominje, i nošenje istih cipela svaki drugi dan, ne svaki, kako bi im se dala prilika da se dobro provetre i osuše, prenosi bestlifeonline.com.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.