VAŠE TELO MOŽE DA DOŽIVI KATASTROFU: Ako vam ovo fali, skloniji ste malignim bolestima
Cink i zdravlje, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

VAŠE TELO MOŽE DA DOŽIVI KATASTROFU: Ako vam ovo fali, skloniji ste malignim bolestima

Obratite pažnju na to da unosite dovoljno namirnica bogatih ovim mineralom jer je njegov deficit izrazito nepovoljan za celokupno zdravlje

Objavljeno: 13:54h

Cink je mineral, koji je neophodan za rad našeg organizma. On je metal i nalazi se u zemlji odakle ga uzimaju biljke, koje neorganske materije pretvaraju u organske. Iako u telu treba da bude vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan.

Cink u organizmu podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica.

Takođe, cink sprečava upale i suzbija viruse. Ljudi kojima kronično nedostaje cink skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno deluje na pojavu raka.

Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe obolele od karcinoma. Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, crijeva, kože i leukemijom.

Nedostatak cinka uzrokuje pojavu belih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suvu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u telu može uzrokovati i slabljenje ukusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne. Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba pola takođe su znakovi nedostatka cinka u organizmu.

Obogatite telo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tunjevina), orašasti plodovi (bademi), grašak, pšenične klice, integralne žitarice, semenke bundeve, spanać, grašak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/PrirodniLijek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.