Pet uzroka nadutosti očiju i kako protiv njih?
Foto: Profimedia

šta sve utiče na to?

Pet uzroka nadutosti očiju i kako protiv njih?

Šta oči čini nadutim i zašto se javlja umoran i otečen izgled lica? Postoji nekoliko faktora, a evo kako se mogu izbeći!

Objavljeno: 22:49h

U toku noći koža lica se regeneriše i proizvodi nove, zdrave i jake ćelije kako bi u jutarnjim časovima blistala. Ponekad, kao da se umori i preskoči regeneraciju, pa se pojave naduti kapci i viseći podočnjaci.

Ne, nije koža preskočila svoj omiljeni proces regeneracije. U većini slučajeva smetaju joj svakodnevne aktivnosti, narušavaju njenu lepotu!

Da li je starenje lica zaslužno za kesice ispod očiju?

Istina je da starenje kože lica podstiče nastanak kesica ispod očiju. Nakon četrdesete godine u unutrašnjosti lica ima znatno manje proteina koji ga održavaju svežim. Koža se bori i želi da nadoknadi proteinske strukture i bude elastična, ali ne može zaustaviti prirodu. Sa prvim borama pojavljuju se kesice ispod očiju, koje daju tužan i umoran izgled licu.

U šezdesetim kesice ispod očiju mogu postati bele i to znači da se stvorio prostor u koži, takozvani “jastučić”u kom su se smestile masne naslage!

Ipak, prirodan proces starenja nije uvek glavni okidač za nadutost očiju. Glavni krivci nalaze se i u narednim redovima.

foto: Profimedia

1. Nadutost u jutarnjim časovima zbog preteranog unosa vode

Ispijanje velike količine vode pred odlazak u krevet stvara nadutost očiju, govore istraživanja stručnjaka. Jasno je da je telu neophodno šest do osam čaša vode dnevno, kako bi bilo vitalno, a koža ostala nežna i hidrirana. Ključno je istu količinu vode rasporediti u toku dana, tako da prija organizmu.

Poslovne aktivnosti, briga o porodici stavljaju se u prvi plan, tako da se tek na kraju dana izdvaja vreme za sebe. Uzimaju se velike količine vode kako bi telo ostalo hidrirano, ali se u stvari telu pravi medveđa usluga. Organizam se šokira i umesto da se regeneriše u toku noći, ne zna šta će sa tolikom vodom. Ona se može privremeno smestiti u okolini očiju tako da izgledaju naduto i umorno!

2. Neispavanost i nadutost očiju

Kako bi lice izgledalo sveže i odmorno, neophodno mu je osam sati sna. Toliko sna potrebno je čitavom telu kako bi obavilo fiziološke procese u toku noći i imalo snage za dnevne aktivnosti. Nedostatak sna zaista može stvoriti nadutost oko očiju i tamne podočnjake, koji daju bolestan izgled licu.

3. Štetni sastojci šminke izazivaju nadutost očiju

Jake supstance koje čine šminku na očima postojanom mogu irtirati osetljivu kožu. Stručnjaci navode da je koža oko očiju tanja u odnosu na ostatak lica, tako da je aluminijum i druge čestice iz korektivne kozmetike mogu irtirati.

Tada oči počinju da svrbe i peckaju a nadutost ostaje tokom celog dana! Ukoliko se to dogodi, koža vapi za temeljnim čišćenjem, prirodnim losionom. Svega par kapi ukloniće čestice šminke iz pora i smiriti kožu, sprečivši ponovnu nadutost očiju.

foto: Filip Plavčić

4. Problemi sa zubima i desnima izazivaju nadutost očiju

Kada rastu umnjaci, oni su na samom kraju desni i mogu izazvati upalu. Kako je koža oko očiju uz samu viličnu kost, upala se može proširiti i izazvati nadutost očiju. U tim trenucima stomatološka ordinacija nudi spas. Tamo će se pregledom utvrditi ima li mesta za nicanje umnjaka. Često je vilica mala tako da umnjaci nemaju mesta da izrastu i stvaraju jake bolove i nadutost očiju, navodi.

Nadutost očiju javlja se ukoliko se odlaže poseta stomatologu, prilikom učestalog bola zuba i desni tokom jela ili ispijanja hladnih napitaka. Nesaniran kvar na zubima može izazvati oticanje očiju, odnosno nadutost koja neće proći sama od sebe. Organizmu je potrebna adekvatno prepisana terapija koja će sanirati otok i koju prepisuje odabrani stomatolog!

Kako bi se izbegla naduost očiju usled problema sa zubima, neophodna je pravilna higijena. Usna duplja zahteva pravilno čišćenje od bakterija i ostataka hrane dva puta dnevno, što koncem što četkicom za zube. Na taj način čuva se zubna gleđ, tako da zubi ostaju negovani i zdravi bez obzira na godine.

5. Kako svetlost utiče na nadutost očiju?

Jaki sunčevi zraci tokom uživanja na plaži mogu oštetiti kožu oko očiju i ubrzati starenje lica. Prekomerno izlaganje suncu bez sunčanih naočara i kreme sa UV faktorom isušuje kožu, tako da se narednog jutra lice susreće sa naduosti očiju. Tada je hidratantna krema neophodna, kako bi osvežila ten i sprečila dodatne probleme sa kožom oko očiju.

foto: Profimedia

Uživanje na plaži i nesmotreno izlaganje UV zračenju nije jedini okidač za nastanak nadutosti očiju.

Svetlost mobilnog telefona isušuje sluzokožu oka .Višesatan rad za računarom takođe remeti kožu oko očiju i stvara probleme. Telu je neophodna pauza od jake veštake svetlosti, kako bi se zadržao dobar vid i sprečila nadutost očiju!

Kako ublažiti problem?

Trenutno nadutost očiju nestaje zahvaljujući hladnim obloga. Kockice leda zamotane u pamučnu krpu momentalno razbuđuju telo i umanjuju otok oko očiju. Pospešuju cirkulaciju tako da krv brže struji, što može umanjiti vidljivost tamnih podočnjaka. Za svega par minuta lice će izgledati sveže i odmorno.

Hladni kolutovi krastavca ne deluju agresivno i blaža su metoda u poređenju sa ledom. Krastavac sadrži vitamin C koji će hidrirati lice i ubrzati regeneraciju! Pet do deset minuta neophodno je koži kako bi upila hranjive sastojke krastavca i povratila lepotu.

Kesice čaja od nane hidriraju lice, smanjuju nadutost očiju i izbeljuju tamne podočnjake. Kada kažemo kesice, podrazumevamo skuvan čaj od nane a zatim ohlađene kesice u frižideru. Nanose se direktno na kožu oko očiju i daju koži kapaka dodatnu snagu! Trenutno saniraju problem kao i prethodno pomenuti led i krastavac. To znači da je za svakodnevnu lepotu potrebno izdvojiti malo više vremena i izbeći pet neobičnih uzroka koji umanjuju lepotu lica!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.